Fost prim-ministru: În lipsa unui acord între Rusia şi Ucraina, RM ar putea plăti dublu pentru gaz după 1 ianuarie

Dodon promite că va negocia din nou, la Moscova, preţul la gazele naturale. Maia Sandu explică totuşi că negocierile depind de Naftogaz şi Gazprom. Dacă aici se va ajunge la o înţelegere, atunci va exista o claritate, dacă nu, atunci sunt foarte multe necunoscute.
Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova
Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova (gov.md)

Dacă nu se va încheia un acord de tranzit între Federaţia Rusă şi Ucraina pentru gaze naturale, atunci Republica Moldova va trebui să primească gaz prin alte alternative şi acest lucru va complica şi mai mult situaţia, consideră fostul prim-ministru moldovean, Maia Sandu, lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate.

„Va fi o opţiune prin care Republica Moldova cumpără prin Naftogaz. Dacă cumpără prin Naftogaz – asta înseamnă la preţ de piaţă, dacă e preţ de piaţă – asta înseamnă, automat, un preţ mai mare decât cel pe care îl avem astăzi din partea Federaţiei Ruse, iar asta va însemna tarife mai înalte.

Dacă va funcţiona totuşi acest tronson revers pe la sud şi dacă Rusia va păstra preţul aşa cum a promis, atunci s-ar putea să nu se ajungă la alt preţ de cumpărare şi tariful nu se va schimba. Deci, de aia este foarte importantă toată situaţia şi să ştim care sunt condiţiile până la urmă, care sunt alternativele, dacă de la 1 ianuarie nu putem primi pe calea tradiţională”, a comentat liderul PAS într-un interviu pentru Europa Liberă.

În acest context, politiciana a ţinut să facă referire la declaraţiile prim-ministrului Ion Chicu privind programul cu Fondul Monetar Internaţional, care cu siguranţă va dori să ştie până unde vor creşte tarifele şi cine va acoperi diferenţa în cazul în care va creşte preţul şi va fi nevoie să se reechilibreze tarifele.

„Astea sunt informaţii pe care guvernul este obligat să ni le ofere, nu să ne sară nouă în cap de fiecare dată când punem aceste întrebări. Deci, cum vreţi, să stăm până la 1 ianuarie şi la 1 ianuarie să ne pomenim în frig sau să ne pomenim cu un preţ dublu şi atunci să mergem să cerem socoteală?”, s-a întrebat retoric Maia Sandu.

Cât despre declaraţiile preşedintelui Igor Dodon privind înţelegerile sale cu Federaţia Rusă şi conducerea Gazprom în vederea scăderii preţului la gazele naturale, Maia Sandu a punctat că Dodon a făcut „declaraţii din astea şi în vară şi nu s-a mai întâmplat nimic. Deci, declaraţiile lui Igor Dodon nu sunt suficiente şi nu sunt credibile”.

În contextul în care şeful statului urmează să meargă din nou la Moscova, promiţând moldovenilor că în cadrul întâlnirii cu şeful de la Gazprom va negocia preţul la gazele naturale pentru anul viitor, liderul PAS a specificat că „negocierile depind nu de Dodon şi Miller, dar de Naftogaz şi Gazprom. Dacă aici se va ajunge la o înţelegere – atunci va exista o claritate, dacă nu – atunci sunt foarte multe necunoscute”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe