Fost preşedinte ucrainean prezice "moartea" Rusiei. Gorbaciov pe poziţie

Într-o serie de remarci neaşteptate, un fost preşedinte ucrainean a ameninţat Rusia că, dacă ar urmări să ocupe Ucraina, acea mişcare îi va fi fatală. Leonid Kravciuk a mai susţinut că ţara sa a fost responsabilă pentru destrămarea Uniunii Sovietice.
Fostul preşedinte ucrainean Leonid Makarovici Kravciuk.
Fostul preşedinte ucrainean Leonid Makarovici Kravciuk. (Wikipedia.org)

Fostul preşedinte ucrainean Leonid Makarovici Kravciuk, într-un interviu la postul de televiziune 112 Ukraine, a prezis o posibilă “moarte a Rusiei”.

“Dacă ideea nebunească de a subjuga Ucraina apare în interiorul Kremlinului, atunci va fi ultima zi a vieţii Rusiei. Întreaga lume o va izola, şi nu doar cu sancţiuni”, a declarat Kravciuk.

În opinia sa, Ucraina nu se va preda niciodată şi nici Rusia nu va avea suficientă putere pentru a pune mâna pe ea.

Deşi nu a specificat de ce ar avea astfel de idei în legătură cu înrobirea Ucrainei de către Rusia, fostul preşedinte a adăugat că ţara sa va fi capabilă să scape de influenţa Moscovei.

În plus, Kravciuk consideră că Ucraina ar putea să nu mai fie dependentă de Rusia în ceea ce priveşte energia, politica, precum şi zona socio-economică.

Leonid Kravciuk, în vârstă de 82 de ani, a mai precizat că Ucraina ar fi trebuit să desfăşoare procesul de “decomunisimizare” imediat după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Politicianul este convins că poporul ucrainean a fost principalul factor de distrugere al sovieticilor: Ucraina a votat pentru independenţă în 1991.

“Ucraina poate fi mândră că a fost ţara care a distrus Uniunea Sovietică în 1991 – ultimul şi cel mai groaznic imperiu”, a susţinut fostul preşedinte.

În acelaşi timp, fostul preşedinte al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, în vârstă de 85 de ani, a făcut o glumă sarcastică la adresa declaraţiei lui Kravciuk privind rolul Ucrainei în prăbuşirea sovieticilor.

“Principala responsabilitate pentru destrămarea Uniunii Sovietice cade pe umerii echipei lui Elţîn”, a declarat Gorbaciov pentru NSN, a raportat RIA Novosti.

Gorbaciov a mai susţinut că fostul preşedinte ucrainean ar putea face o astfel de declaraţie din cauza vârstei înaintate.

“Ei bine, nu stiu, poate Leonid Makarovici a spus un astfel de lucru din cauza vârstei sale. Simt cum vârsta îmi influenţează modul de gândire uneori”, a afirmat Gorbaciov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe