Fost preşedinte PD: Dodon nu-i este partener lui Putin, ci executor

Deşi Putin l-a făcut de râs în prezenţa unui număr mare de oficiali în cadrul unei întrevederi la Sankt Petersburg, Dodon continuă să creadă într-o relaţie formidabilă între Moldova şi Rusia şi totul pentru că a ajuns într-o dependenţă feudală de Kremlin, consideră Marian Lupu.
Marian Lupu
Marian Lupu (pdm.md)

Ultimele întrevederi ale preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, nu au trecut neobservate, mai ales la Chişinău. Astfel, fostul lider al Partidului Democrat, Marian Lupu a declarat ironic, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că şeful statului ar avea o viziune strategică „formidabilă, de construire a unor relaţii cu parteneri strategici pentru viitor, care au să aducă un beneficiu real Moldovei, precum ar fi Coreea de Nord şi Iranul”.

Dacă în cazul Iranului, preşedintele PD în Parlament ar mai lăsa „1%, 2%, 5% că poate cândva, nu ştiu cum, Republica Moldova ar putea beneficia”, având în vedere că este o ţară care dispune de resurse de gaze şi petrol, atunci în cazul Coreei de Nord, în urma unei analize „foarte simple”, politicianul nu a găsit niciun beneficiu.

„Ce are Republica Moldova din această relaţie? Export, comerţ? Nu mă faceţi să râd. Investiţii? Nu! Nici un interes nu are ţara, nici unul dintr-o relaţie cu Coreea de Nord. Întrebarea mea atunci este una firească – De ce face el acest lucru? Fiindcă nu are marjă de manevră”, a opinat Lupu.

În contextul relaţiilor pe care le construieşte Igor Dodon cu Federaţia Rusă, fostul lider democrat a subliniat că şeful statului nu ar face decât ceea ce i se spune de către „cineva din Kremlin”, cu siguranţă.

Pe de altă parte, preşedintele RM nu prea are alte variante după ce a deteriorat relaţiile cu statele vecine, România şi Ucraina încă înainte să devină şef al statului, luând o poziţie „foarte radicală, nechibzuită, negândită, nefirească pentru un şef de stat”, astfel că i-au fost închise toate uşile.

Cu toate că Dodon a efectuat cinci vizite la Moscova într-o perioadp de şapte luni, încercând să creeze impresia existenţei unei relaţii favorabile între el şi Putin, democratul Marian Lupu a menţionat că nu s-ar grăbi să afirme aşa ceva, mai ales după ce Putin l-a făcut de râs pe Dodon în cadrul unei întrevederi la Sankt Petersburg, zicându-i în prezenţa mai multor oficiali „Da, întrebaţi-l pe el, fiindcă el ştie mai bine”. Această expresie a fost răspunsul lui Putin la întrebarea unui jurnalist privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din alte state.

„Mie nu-mi pare un lucru întâmplător ceea ce a declarat şi cum a declarat preşedintele Putin. Putin nu cred că, mai ales într-un asemenea cadru oficial, să fi făcut o gafă, că nu s-a gândit ce a spus… S-a gândit foarte bine ce a spus. Şi pe calea acestei fraze i-a arătat în ochii tuturor care-i este locul preşedintelui Dodon. Nu este loc de partener, este locul unui executor. Deci, mesajul a fost foarte clar şi abil – să facă ceea ce spune el”, a explicat fostul lider PD.

Acesta a adăugat că şeful statului este folosit de liderul de la Kremlin, intrând chiar într-o dependenţă feudală şi de sclavie, nemaiavând marjă de manevre. Totodată, Lupu consideră că preţul pe care îl va plăti Moldova în faţa Moscovei va fi „un preţ grav”. Faptul că Dodon a ajuns într-o dependenţă de sută la sută de Kremlin, rezultă că acesta este şantajabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe