Fost premier nipon: Shinzo Abe a minţit că Fukushima se află “sub control”

Dezastrul de la Fukushima continuă să fie o problemă pentru administraţia premierului Shinzo Abe, în special după ce fostul premier Koizumi l-a acuzat că a minţit în privinţa faptului că situaţia de la centrala nucleară lovită de cutremurul de pământ este sub control.
Centrala nucleară Fukushima Daiichi, în Japonia.
Centrala nucleară Fukushima Daiichi, în Japonia. (Captură Foto)

Fostul premier japonez Junichiro Koizumi a declarat miercuri că actualul premier nipon Shinzo Abe a spus o “minciună” când a minimalizat pagubele produse de accidentul nuclear de la centrala Fukushima şi când a afirmat că radioactivitatea care contaminează locul respectiv este “sub control”.

După ce un cutremur şi un tsunami au provocat în martie 2011 un accident nuclear la centrala Fukushima Daiichi, Koizumi, care a îndeplinit funcţia de premier în perioada 2001-2006, a început să critice cu tărie energia nucleară susţinând că îi este “ruşine” pentru că a crezut că energia nucleară este o alternativă energetică ieftină şi curată pentru Japonia.

Centrala nucleară, deţinută de TEPCO (Tokyo Electric Power Co's), este locul celui mai grav accident nuclear de la dezastrul nuclear din Cernobîl, Ucraina, în 1986.

Abe a declarat în Buenos Aires în 2013 că situaţia de la Fukushima este sub control, încercând, totodată, să convingă Comitetul Olimpic Internaţional să aducă Jocurile Olimpice la Tokyo. Koizumi, în vârstă de 74 de ani, a declarat că “remarca premierului Abe privind controlul a fost o minciună… Nu este sub control”.

Fostul premier a evidenţiat eforturile TEPCO de a construi un aşa zis “zid de gheaţă” sub pământ pentru a preveni apa subterană să fie contaminată. Dar experţii au declarat că acest zid nu a reuşit să împiedice apa subterană să pătrundă în centrala nucleară afectată de la Fukushima, adăugând că aceasta are nevoie de un proiect nou pentru a rezolva problema.

Planul TEPCO a fost acela de a crea un zid de gheaţă în jurul clădirilor reactoarelor pentru a devia şi îndepărta apa subterană de centrală şi pentru a o direcţiona înspre ocean. Compania a început îngheţarea solului în 31 martie şi bugetul proiectului a ajuns la sfârşitul lunii mai la 34,5 miliarde de yeni (344 milioane de dolari). Aceste fonduri sunt extrase din banii contribuabililor. Dar cantitatea de apă subterană pompată dinspre ocean spre zidul îngheţat a prezentat puţine schimbări faţă de perioada în care nu exista un astfel de zid.

Koizumi, cândva considerat a fi succesorul lui Abe la conducerea Partidului Democrat Liberal, a declarat că premierul actual “crede ceea ce i se spune de către experţii nucleari. Şi eu am crezut, de asemenea, când eram premier. Cred că Abe înţelege argumentele ambelor părţi ale dezbaterii, dar a ales să creadă în lobby-ul pro-nuclear”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe