Fost premier muntenegrean acuză Rusia că doreşte să distrugă UE

Un fost premier al Muntenegrului a făcut apel la Uniunea Europeană să reducă influenţa “distructivă” a Rusiei în Balcani.
Fostul premier al Muntenegrului, Milo Djukanovic.
Fostul premier al Muntenegrului, Milo Djukanovic. (Savo Prelevic/AFP/Getty Images)

Milo Djukanovic a făcut declaraţia marţi, la câteva luni după ce procurorii au afirmat că în ţară a fost o tentativă de răsturnare a guvernului pro-Occident muntenegrean şi de împiedicare a ţării să adere la NATO.

Djukanovic a demisionat după presupusul complot pro-Rusia din octombrie 2016.

El a susţinut că Moscova “duce un tip de război împotriva Europei şi a Occidentului ca întreg” şi ameninţă “chiar existenţa Uniunii Europene” prin susţinerea grupurilor de dreapta ce se opun blocului european.

“Muntenegru se află în bătaia puştii. Dar, sunt sigur că Muntenegru nu este ţinta principală”, a declarat Djukanovic pentru Associated Press.

Djukanovic a condus Muntenegru timp de peste 20 de ani şi a adus fosta republică iugoslavă, cu o populaţie de 600.000 de locuitori la uşa NATO. De asemenea, Muntenegru a fost cel mai avansat stat din regiune pe calea aderării la Uniunea Europeană.

“Balcanii par să fie un bun teren pentru un spectacol de forţă, după campaniile Rusiei în Ucraina şi Siria. Prin exemplul Muntenegrului, [Rusia] a dorit să arate că Europa şi NATO nu se pot extinde fără consimţământul său. Cred că acesta este mesajul cheie pentru UE şi NATO”, a declarat Djukanovic.

Procurorii din Muntenegru au acuzat Rusia şi spionii săi de orchestrare a puciului eşuat din ziua alegerilor de anului trecut, care a inclus presupuse planuri pentru asasinarea lui Djukanovic şi preluarea controlului asupra Parlamentului. Aproximativ 20 de persoane – inclusiv doi cetăţeni ruşi – au fost acuzaţi de implicare în acele evenimente.

Kremlinul a negat în repetate rânduri implicarea în puciul eşuat, dar a susţinut în mod deschis partidele şi grupurile naţionaliste care se opun aderării Muntenegrului la NATO.

Djukanovic a mai precizat că el consideră că Moscova va continua să încerce să destabilizeze Muntenegru prin campania sa de propagandă “subversivă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe