Fost premier israelian: Netanyahu îndreaptă Israelul spre fascism

Executarea cu sânge rece, de către un soldat israelian, a unui atacator palestinian care zăcea rănit întins pe jos produce un rift şocant în cadrul elitei israeliene. Într-o serie de declaraţii usturătoare la adresa guvernului israelian, fostul premier Ehud Barak a declarat că Israelul sub Benjamin Netanyahu se îndreaptă spre fascism.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Lior Mizrahi / Getty Images)

Israelul se îndreaptă spre fascism sub premierul Benjamin Netanyahu, a declarat fost premier israelian Ehud Barak. El a adăugat că actualul guvern “trebuie să fie înlăturat”.

Barak, care a condus ţara timp de peste un deceniu în anii 1990 şi ulterior a ocupat funcţia de ministru al apărării sub Ehud Olmert şi Benjamin Netanyahu, a făcut declaraţiile ca urmare a celei mai recente modificări efectuate de fostul său şef în cadrul guvernului.

Netanyahu a decis să îl înlocuiască pe respectatul ministru al Apărării, Moshe Ya’alon, cu Avigdor Lieberman, controversatul preşedinte al partidului ultranaţionalist Yisrael Beiteinu, şi discipol, la um moment dat, al rabinului ultranaţionalist Meir Kahane fondatorul Jewish Defense League, ajuns în Knesset cu sprijinul imigranţilor evrei din uniunea Sovietică .

Ya’alon a demisionat la sfârşitul săptămânii trecute atât din guvern cât şi din Parlament, invocând “o lipsă de încredere” în Netanyahu, chiar dacă, aparent, premierul israelian a încercat să îl compenseze oferindu-i postul de ministru de externe.

Barak a descris înlăturarea lui Ya’alon ca o “epurare” într-un interviu susţinut vineri la postul de televiziune Channel 10, adăugând că “ar trebui să fie un avertisment pentru noi toţi cu privire la ceea ce se întâmplă în guvern”.

Ehud Barak a declarat că Israelul a fost recent martor al unui lanţ de evenimente care indică faptul că guvernul din Tel Aviv este “infectat de seminţele fascismului”. Totul a început cu uciderea, de către un soldat israelian, a unui atacator palestinian rănit şi neînarmat [care zăcea pe jos, n.r.], a susţinut Barak. Netanyahu s-a numărat printre numeroşii oficiali israelieni care au apărat acţiunile soldatului. La polul opus s-au aflat un reputat general israelian, iar mai apoi Moshe Yaalon, ministrul Apărării, Ehud Barak şi mulţi alţii.

“Nu mai există lideri serioşi în lume care cred în guvernul israelian” - Ehud Barak.

Alte exemplu citat de Ehud Barak au inclus o propunere privind ridicarea imunităţii parlamentarilor acuzaţi de susţinerea terorismului şi un proiect de lege care ar duce la aplicarea legii israeliene în cazul israelienilor care locuiesc în Cisiordania.

“Ceea ce s-a întâmplat este o ocupare ostilă a guvernului israelian de către elemente periculoase. Şi este doar începutul”, a avertizat Barak.

“Acest guvern trebuie să fie înlăturat înainte să ne doboare pe toţi”, a declarat fostul premier israelian, adăugând că oficialii străini cu care a discutat nu mai susţin statul evreu. “Nu mai există lideri serioşi în lume care cred în guvernul israelian”.

Răspunzând la critici, biroul lui Lieberman a susţinut că “moştenirea lăsată în urmă de Ehud Barak la sfârşitul mandatului său atât ca premier cât şi ca ministru al apărării a fost una a ruinelor cuprinse de flăcări, a operaţiunilor eşuate şi a unei serii de tranzacţii dubioase pentru securitate.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe