Fost Papă recunoaşte influenţa unui aşa zis “gay lobby” în Vatican

Într-o nouă carte ce va fi publicată la începutul lunii septembrie, fostul Papa Benedict scrie despre existenţa unui grup de lobby pro-homosexuali care a încercat să influenţeze procesul birocratic de la Vatican.
Papa Benedict al XVI-lea.
Papa Benedict al XVI-lea. (Captură Foto)

Fostul Papa Benedict scrie în memoriile sale că nimeni nu l-a forţat să demisioneze, dar declară că un lobby pro-homosexuali (sau “gay lobby”) din Vatican a încercat să influenţeze deciziile, a raportat la sfârşitul săptămânii trecute un important ziar italian.

Cartea “Ultimele conversaţii” este prima carte din istorie în care un fost Papă îşi evaluează propriul pontificat după terminarea acestuia. Cartea va fi publicată în 9 septembrie.

Invocând motive legate de sănătate, Benedict a devenit în 2013 primul Papă care a demisionat în şase secole. El a promis că va rămâne “ascuns lumii” şi a locuit într-o fostă mănăstire din Grădinile Vaticanului.

Ziarul italian Corriere della Sera, care are acces la carte şi a obţinut dreptul de a publica pasaje, a publicat vineri un articol lung care a rezumat principalele puncte ale lucrării.

În carte, Benedict susţine că a aflat de prezenţa unui “gay lobby” format din patru sau cinci persoane care urmăreau să influenţeze deciziile Vaticanului. Conform articolului, Benedict ar fi reuşit să “dizolve acest grup de putere”.

Benedict a demisionat după o papalitate turbulentă ce a inclus aşa zisul caz “Vatileaks”, în care majordomul său a divulgat o parte din scrisorile sale personale şi alte documente care, aparent, expuneau corupţia şi lupta pentru putere din interiorul Vaticanului.

Mass media italiană a raportat la acea vreme că o facţiune de prelaţi, care a dorit să îl discrediteze pe Benedict şi să îl forţeze să demisioneze, a fost în spatele scurgerilor de informaţii.

Jurnalul Papei

Biserica şi-a menţinut opoziţia de secole faţă de actele homosexuale.

Dar organizatorii de campanii pentru drepturile omului au declarat de mult timp că mulţi homosexuali lucrează pentru Vatican şi surse ale Bisericii au declarat că suspectează că o parte dintre acele persoane au format un grup pentru a-şi susţine reciproc carierele şi pentru a influenţa deciziile în aparatul birocratic.

Benedict, care acum deţine titlul de “Papă emerit”, a susţinut mereu că a ales de bună voie să renunţe la funcţia sa. Ziarul Corriere susţine că, în cartea sa, Benedict neagă din nou că ar fi fost şantaj sau că s-au făcut presiuni pentru a demisiona.

Fostul Papă susţine că a declarat doar câtorva persoane apropiate că doreşte să demisioneze, temându-se că informaţia ar fi putut fi divulgată înainte să facă anunţul surpriză din 11 februarie 2013.

În interviul său cu scriitorul german Peter Seewald, Benedict susţine că a trebuit să îşi depăşească propriile îndoieli în ceea ce priveşte efectul pe care îl va avea alegerea sa asupra viitorului papalităţii.

Benedict susţine că a avut îndoieli când cardinalii l-au ales în secret ca succesor al Papei Ioan al II-lea în 2005 şi că a fost surprins când cardinalii l-au ales pe Francisc ca succesor al său în 2013.

Nemulţumirile legate de disfuncţionalitatea birocraţiei Vaticanului în 2013 a fost un factor hotărâtor în decizia cardinalilor de a alege un Papă non-european pentru prima dată în aproape 1.300 de ani.

Benedict “recunoaşte că a dat dovadă de lipsă de fermitate în timpul guvernării sale”, a mai susţinut Corriere.

În cartea ce va fi publicată de Editura germană Droemer Knaur, Benedict mai declară faptul că a păstrat un jurnal pe timpul papalităţii sale, adăugând că îl va distruge chiar dacă realizează că acesta ar fi o “oportunitate de aur” pentru istorici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe