Fost ofiţer rus condamnat la 13 ani de închisoare pentru vânzarea de secrete Lituaniei

Un tribunal din Kaliningrad l-a condamnat la 13 ani de închisoare pe un fost ofiţer al Marinei ruse pentru trădare şi vânzare de informaţii confidenţiale Lituaniei. Acuzatul are dublă cetăţenie ruso-lituaniană, susţin autorităţile.
(Captură Foto)

Fostul căpitan Evgheni Mataitis a pledat vinovat la toate capetele de acuzare, a susţinut miercuri într-o declaraţie serviciul federal rus pentru securitate (FSB).

“Mataitis a strâns şi transmis informaţii militare, inclusiv secrete de stat, timp de şase ani pentru serviciul de informaţii lituanian”, a susţinut FSB, succesorul renumitului KGB sovietic.

În schimb, ofiţerul în rezervă a primit un salariu lunar din partea lituanienilor, conform oficialilor securităţii.

Tribunalul i-a confiscat lui Mataitis gradul şi l-a amendat cu suma de 200.000 de ruble (2.690 de euro), pe lângă cei 13 ani pe care va trebui să îi ispăşească într-o închisoare de maximă securitate.

Mataitis, în vârstă de 39 de ani, şi-a desfăşurat activitatea în enclava rusă Kaliningrad, o regiune militarizată ce se învecinează cu Lituania şi Polonia. Kaliningradul găzduieşte principala bază a Flotei Baltice ruseşti.

Relaţiile dintre Rusia şi Lituania au fost tensionate de la dezmembrarea Uniunii Sovietice în 1991. Lituania, împreună cu Letonia şi Estonia, s-au alăturat între timp alianţei militare NATO, atrăgând un val de critici puternice din partea Kremlinului.