Fost ministru: Andronescu a făcut ca 40% dintre elevi să fie analfabeţi funcţional. Acum vrea o nouă reformă

Fostul ministru al Culturii din Guvernul Cioloş, Vlad Alexandrescu, nu crede în capacitatea şefei PSD de la Educaţie, Ecaterina Andronescu, de a reforma sistemul de învăţământ românesc.
Ecaterina Andronescu(PSD),
Ecaterina Andronescu(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Responsabilă de distrugerea învăţământului românesc, ministrul PSD Ecaterina Andronescu vrea acum să-l reformeze şi, în acest proces, a descoperit apa caldă a educaţiei: elevii au prea multe ore la clasă şi ele trebuie reduse, a atras atenţia, pe pagina sa de socializare, senatorul USR Vlad Alexandrescu.

"Din păcate, Ecaterina Andronescu nu înţelege că prima ei reformă a educaţiei, începută în anul 2000, a făcut ca 40% dintre elevii români să fie acum analfabeţi funcţional. Mă îndoiesc că cea de a doua reformă Andronescu a învăţământului să aibă mai multe şanse de a reuşi să transforme un copil într-o persoană matură capabilă să absoarbă continuu informaţie şi să se poată adapta continuu la cerinţele dinamice ale societăţii de azi", a declarat Vlad Alexandrescu.

Potrivit fostului ministru al Culturii, nu trebuie să reinventăm roata, căci modele sunt şi ele simplu de implementat.

"Mai întâi ar trebui să vedem cu ce calităţi intelectuale/competenţe/abilităţi ar trebui să iasă copiii şi tinerii din fiecare ciclu educaţional, apoi să vedem cum croim programe şcolare (programe ca în proiecte, nu programe ca în programa şcolară) menite să asigure competenţe şi abia apoi să discutăm de număr de ore: 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, 25 la învăţământul gimnazial şi 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Un număr pe care tot Ecaterina Andronescu l-a eliminat, în 2012, când era din nou ministru al Educaţiei", a precizat Vlad Alexandrescu.

Senatorul a subliniat că, dacă am porni de la copii, de la programe menite să le satisfacă setea de informaţie şi curiozităţile, s-ar putea să avem surpriza că putem obţine acele competenţe mutând procesul educaţional din clasă, în muzee, în parcuri, în săli de concerte, în săli de sport, în teatre, în ateliere de activităţi practice.

"Adică să avem cât mai puţine ore în clasă şi mai multe în viaţă, învăţând să observăm, să analizăm şi să rezolvăm probleme şi să găsim soluţii. Educaţia este mult prea importantă pentru viitorul unei naţiuni să devină o simplă temă de campanie electorală", a conchis Vlad Alexandrescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne