Fost ministru al Transporturilor din Moldova, condamnat la închisoare cu suspendare

Iurie Chirinciuc a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, cauza penală fiind examinată în procedură specială.
Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din R. Moldova
Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din R. Moldova (facebook.com)

Iurie Chirinciuc a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă de un an şi aplicarea unei amenzi în valoare de 35 mii lei MDL pentru trafic de influenţă şi abuz de serviciu. De asemenea, acesta a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pentru un termen de 5 ani. Decizia a fost pronunţată miercuri seara de către judecătoria Chişinău sediul Buiucani, în lipsa fostului Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Procurorii au declarat că urmează să decidă dacă vor contesta sentinţa la Curtea de Apel. Iniţial partea acuzării a solicitat o pedeapsă de 3 ani închisoare cu aplicarea unei amenzi de 1700 de unităţi convenţionale (85 mii lei MDL). Avocaţii lui Chirinciuc au menţionat că în opinia lor sentinţa ar fi una legală.

De menţionat că fostul ministru al Transporturilor a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Astfel, cauza penală a fost examinată în procedură specială în baza probelor administrate la faza de urmărire penală.

Iurie Chirinciuc a fost cercetat pe 3 capete de acuzare: corupere pasivă pentru a determina agenţi economici să renunţe la contracte de antrepriză, extragerea ilegală de minerale şi abuz de serviciu în vederea construcţiei unui drum. El a fost suspendat din funcţia de ministru la 12 mai a.c.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe