Fost director Mobil Oil avertizează că fracturarea hidraulică nu poate fi făcută în siguranţă

Sonde de fractare din Barton, Marea Britanie
Sonde de fractare din Barton, Marea Britanie (Christopher Furlong/Getty Images)

De la un manager de top al unei companii petroliere, cum este Louis Allstadt, ne-am putea aştepta să auzim doar laude legat fracturarea hidraulică. Cu toate astea, Allstadt, care a lucrat 31 de ani pentru Mobil Oil, parte a celui mai mare gigant petrolier din lume - Exxon Mobil - a luat de curând cuvântul în cadrul unei întâlniri a aleşilor din câteva comunităţi ale statului New York, pentru a-i determina să nu permită începerea fracturării hidraulice în acest stat, ci să încurajeze, în schimb, energiile regenerabile.

"Fracturarea hidraulică pur şi simplu nu poate fi făcută în siguranţă, în niciun caz cu tehnologia actuală şi cu reglementările inadecvate propuse, consideră Allstadt, director adjunct al companiei petroliere Mobil, actualmente pensionar. Acesta a vorbit în timpul unei conferinţe de presă organizată de un grup de aleşi locali din statul New York, care s-au coalizat să protejeze statul New York de fracturarea hidraulică, grup care reuneşte 800 de aleşi din 62 de judeţe din statul New York. Aceştia au adoptat hotărâri de consiliu local care interzic fracturarea hidraulică.

Directorul Mobil Oil solicită stoparea fracturării hidraulice, alături de aleşi din 62 de judeţe ale statului New York

Allstadt a devenit şeful diviziei de explorare şi producţie pentru America de Nord în 1996, iar în 1998 a fost avansat ca şi manager de operaţiuni de foraj în emisfera vestică, cu doi ani înainte ca Mobil Oil să fuzioneze cu Exxon. Boom-ul fracturării hidraulice se întrezărea doar, atunci când Allstadt s-a retras în Copperstown, în anul 2000, unde bărbatul de 70 de ani pendulează între casa sa din oraş şi cea de pe malul lacului Otsego. De studiul fracturării hidraulice s-a apucat în urmă cu câţiva ani, când prietenii l-au întrebat dacă ar fi sigur să se foreze puţuri de fracturare hidraulică lângă lac.

Ca insider, Allstadt a înţeles rapid problema centrală a fracturării hidraulice: "Industria ne va spune că fracturarea hidraulică s-a folosit de mult timp. Deşi e adevărat, amploarea acestei noi tehnologii este total nouă. Un puţ fracturat poate necesita de 50-100 de ori mai multă apă şi chimicale decât vechile puţuri de fracturare hidraulică“, spune Allstadt. "Asta necesită un du-te, vino cu mii de camioane. E mai degrabă o activitate ce ţine de industria grea", mai susţine Allstadt. Iar scurgerile de metan, un gaz cu efect de seră extrem de puternic, care influenţează schimbările climatice produse de activităţile antropice, sunt o altă problemă care îl îngrijorează. "Metanul se scurge din puţuri la valori mult mai ridicate decât s-a estimat anterior”, adaugă Allstadt, care deţine şi o poziţie de răspundere (trustee), în Copperstown, oraşul în care locuieşte.

La conferinţa de presă de marţi, 15 mai, de la Capitol, alţi oficiali ai municipalităţilor au promovat hotărârile de consiliu local care subliniază precauţia în legătură cu fracturarea hidraulică şi sprijină energiile regenerabile. Astfel de hotărâri au fost adoptate de către oraşe precum Albany şi Syracuse, din judeţul Tompkins, de oraşele Brighton, Danby, Otsego, New Paltz, Rochester (judeţul Ulster), and Ulysses.

Consilierul oraşului Syracuse, Jean Kessner este de părere că, "în lumina informaţiilor critice, alarmante care ies la iveală săptămână de săptămână, este evident faptul că fracturarea hidraulică reprezintă un pericol real pentru sănătatea noastră şi pentru apă. De aceea, considerăm cu tărie că statul (New York, n.red) trebuie să îşi menţină moratoriul până la finalizarea unor studii extensive, cumulative, care analizează impactul global al fracturării, care să dovedească faptul că fracturarea hidraulică poate fi făcută în siguranţă. Până în prezent, există doar dovezi consistente care atestă contrariul.”

Allstadt nu este singura personalitate care are legături cu gigantul Petrolier Exxon Mobil care s-a “pronunţat” legat de pericolele fracturării hidraulice. Chiar dacă nu într-o manieră atât de deschisă precum cea în care şi-a exprimat opiniile despre fracturare, directorul general al Exxon Mobil, Rex Tillerson a intrat de curând în vizorul activiştilor antifracturare şi al presei, după ce a dat în judecată o companie care dorea să construiască un turn de apă pentru a alimenta un sit de fracturare hidraulică lângă proprietatea sa din Texas, valorând sute de milioane de dolari, pe motiv că acest proiect ar putea afecta valoarea de piaţă a imobilului său. Acest episod a stârnit numeroase reacţii la nivel internaţional, inclusiv multe ironii, abordarea fiind cunoscută sub numele de “not in my backyard” (nu în ograda mea), adică să se facă fracturare, câtă vreme nu se face lângă casa mea.

Statul New York a impus în prezent un moratoriu privind fracturarea hidraulică, însă acesta poate fi ridicat oricând la presiunea enormă a grupurilor extreme de influente de lobby ale industriei, în ciuda protestelor masive impotriva fracturării hidraulice in statul New York. Moratoriul actual din statul New York datează din martie 2013 şi este valabil până în mai 2015, fiind al 3-lea astfel de moratoriu din statul New York, după moratoriile din 2010, respective 2011.

Surse: http://www.timesunion.com/business/article/Former-Mobil-Oil-exec-urges-brakes-on-gas-fracking-5422292.php

http://www.usatoday.com/story/money/business/2014/02/22/exxon-mobil-tillerson-ceo-fracking/5726603/

http://breakingenergy.com/2013/03/14/ny-assembly-extends-fracking-moratorium-until-2015/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe