Fost director CIA avertizează Iranul să fie “foarte atent” pe fondul tensiunilor tot mai mari cu SUA

David Petraeus (fost director CIA)
David Petraeus (fost director CIA) (Mihut Savu / Epoch Times)

Fostul director CIA David Petraeus a avertizat Iranul că va trebui să fie “foarte atent” în răspunsurile sale la campania de presiune desfăşurată de SUA în ultimele luni.

Petraeus a sugerat că Teheranul are de luat o decizie cu privire la modul în care va aborda SUA de acum până la alegerile din noiembrie 2020, când, după cum speră iranienii, presiunea americanilor se va stinge.

“Ei vor trebui să ia o decizie”, a declarat fostul director CIA în cadrul emisiunii “This Week” de la ABC, adăugând că situaţia se va înrăităţi în timpul acestei campanii de presiune maximă.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat la începutul acestei luni, când SUA a impus sancţiuni suplimentare împotriva Teheranului şi a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere B-52, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot pentru a combate ceea ce Washingtonul a descris a fi o ameninţare din partea Iranului.

De asemenea, dacă în urmă cu câteva zile preşedintele american Donald Trump a declarat că nu doreşte un război cu Iranul, el a precizat că SUA este pregătită să răspundă la orice acţiune militară împotriva forţelor americane şi chiar a avertizat într-un mesaj postat duminică pe Twitter: “Dacă Iranul vrea să lupte, atunci va avea loc distrugerea oficială a acestuia. Niciodată să nu mai ameninţaţi Statele Unite!”

Pe fondul amplificării tensiunilor dintre SUA şi Iran, preşedintele iranian Hassan Rohani a afirmat că Teheranul va începe să se retragă din unele aspecte cheie ale acordului nuclear internaţional încheiat în 2015 dacă marile puterile nu relaxează sancţiunile impuse Iranului, aşa cum au promis.

În urmă cu aproximativ două săptămâni s-a împlinit un an de către preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran în 2015 (JCPOA), acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times. În plus, Washingtonul a mai declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.