Fost director adjunct al CNA, despre numirea lui Flocea: Dacă el este al cuiva, nu va putea servi realmente interesului public. CNA va fi afectat de sus până jos

Anume aşa se declanşează începutul sfârşitului alianţelor, atunci când încep să împartă pielea ursului care ar trebui să alerge liber prin pădure, a punctat Cristina Ţărnă, adăugând că nu poţi să partajezi politic Procuratura, CNA, justiţia în general...
Cristina Ţărnă, fostul director adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie
Cristina Ţărnă, fostul director adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie (dw.com / E. Covalenco)

Fostul director adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) Cristina Ţărnă, cea care a candidat, de asemenea, la şefia CNA şi s-a clasat pe locul doi, după Ruslan Flocea - unul dintre consilierii preşedintelui Dodon - despre care se spune că se ştia din timp că va fi trimis la CNA, a menţionat că s-a bazat pe acţiunile curajoase ale noii guvernări şi declaraţiile care au fost făcute, crezând astfel că se organizează un concurs „pe bune”.

„Primele suspiciuni mi-au apărut atunci când comisia a prelungit concursul cu o săptămână, deşi avea 10 candidaţi cu dosare complete înscrişi în concurs. Zece candidaţi pentru o astfel de funcţie nu este puţin pentru Moldova. Prin urmare, argumentul invocat că 'trebuie să permitem şi altor persoane să acceadă în concurs', mi s-a părut straniu. Senzaţia mea a fost că unui favorit i se dă mai mult timp pentru a lucra la documentele depuse în concurs, conceptul de dezvoltare a CNA, care nu era suficient de competitiv în raport cu cel prezentat de alţi concurenţi”, a declarat Cristina Ţărnă, în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle.

La fel de ciudat i s-a părut fostului director adjunct al CNA că nu a fost făcută publică din start lista celor care au aplicat pentru această funcţie. Au existat tot felul de scurgeri, a menţionat aceasta, dar o informaţie oficială nu a fost, explicând că după ce s-a încheiat etapa de depunere a dosarelor, comisia, în loc să publice lista candidaţilor şi conceptele propuse de aceştia, a prelungit concursul cu o săptămână.

„Noi nu ştim dacă unora le-au fost întoarse sau nu conceptele, ca să mai lucreze la ele. Ori un concurs nu trebuie să lase loc de speculaţii, ci trebuie să fie transparent şi corect în raport cu toţi contracandidaţii”, a punctat Ţărnă.

Cât despre corectitudinea concursului, fosta membră a CNA a subliniat că din start au existat semnale că socialiştii negociază cu aliaţii preluarea conducerii organelor de forţă, fapt ce nu era secret pentru nimeni. Mai mult decât atât, aceasta a punctat că PSRM doreşte să deţină controlul nu doar asupra organelor de forţă cu subordonare politică, ci şi a celor care ar trebui să fie independente de politic.

„Anume aşa s-a declanşat şi începutul sfârşitului alianţelor anterioare - atunci când s-au apucat să împartă pielea ursului care ar trebui să alerge liber prin pădure. Nu poţi să partajezi politic Procuratura, CNA, justiţia în general... Dacă le partajezi - ajungi neapărat în hău: aliaţii se ceartă, se înregistrează şi se toarnă reciproc...

Cel puţin asta deja ni s-a întâmplat nu tare demult. Poate acum vin cu aparate de bruiaj la aceste negocieri, dar cert este că toţi îşi doresc aceste pârghii de şantaj politic. Dar cel mai grav este că cel ajuns într-o astfel de funcţie, fiind favorizat politic, va lucra în interesul acelei grupări”, a specificat Cristina Ţărnă.

În contextul în care Flocea este omul lui Dodon, fostul director adjunct al CNA a precizat că nu contează dacă provine de la Maia Sandu sau Igor Dodon, dacă el este al cuiva - el nu este al tuturor, deci nu va putea servi realmente interesului public, pentru că nu este independent, ci un subordonat, un om care a făcut un compromis - a acceptat să nu fie independent într-o funcţie în care trebuie să fii independent.

„Asta înseamnă că instituţia va fi afectată de sus până jos. Ofiţerii independenţi nu-şi au loc într-o astfel de situaţie în acea instituţie, pentru că el nu o să-i tolereze niciodată pe cei care o să vrea să-l investigheze, bunăoară, pe cel care l-a împins politic în această funcţie. Acestor ofiţeri fie o să li se închidă gura şi o să li se lege mâinile, fie o să li se mute dosarele”, a punctat Ţărnă.

În concluzie, aceasta a subliniat că partidele de la guvernare şi-ar fi împărţit funcţiile de şef CNA, în schimbul procurorului general, adăugând că nu ştie „dacă este vorba de procurorul general interimar sau de cel care urmează să fie numit”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe