Fost deputat democrat din Moldova arestat pentru spionaj şi trădare de Patrie

Procurorii susţin că ex-deputatul Bolboceanu ar fi comis “trădare de patrie” şi “spionaj” în favoarea unei ţări străine. Unele voci afirmă că învinuirea adusă ar fi o aberaţie şi o tentativă a lui Plahotniuc de a-i speria pe cei din anturajul său.
Reprez. procuraturii şi SIS în cadrul briefing-ului de presă 20.03.2017
Reprez. procuraturii şi SIS în cadrul briefing-ului de presă 20.03.2017 (privesc.eu (captură foto)

Fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Iurie Bolboceanu a fost reţinut pe 17 martie fiind prins în flagrant în timp ce ar fi transmis unui spion străin informaţii secrete. În aceeaşi zi, au fost efectuate percheziţii la domiciliul acestuia în cadrul dosarului penal intentat în baza articolului 337 "trădare de Patrie" şi articolului 338 — "spionaj" Cod Penal al RM. În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul învinuitului, au fost găsite şi ridicate 23 de mii de dolari, bani pe care Bolboceanu i-ar fi primit în schimbul informaţiei livrate. La 20 martie Judecătoria municipiului Chişinău a decis plasarea fostului demnitar în arest preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit procurorului Anatolii Pitel, pe cauza menţionată au fost acumulate suficiente probe care demonstrează comiterea de către ex-deputatul Bolboceanu a infracţiunii prevăzute de articolul 337 alineatul 1 Cod Penal şi anume “trădare de Patrie”. În acelaşi timp cu reţinerea fostului demnitar de stat au fost efectuate percheziţii la domiciliul acestuia de unde au fost ridicate un şir de acte/probe care urmează a fi folosite în cadrul urmăririi penale.

“A fost constatat faptul că fostul demnitar a fost racolat de către un serviciu de spionaj străin cu mai mult timp în urmă, în scopul de culegere şi transmitere a informaţiilor în dauna statului RM. Acest fapt îl demonstrează caracterul clandestin al întâlnirilor, canalele securizate de transmitere a informaţiilor şi remunerarea într-un mod sau altul a acestuia pentru informaţia livrată.

În perioada octombrie 2016 – 17 martie 2017 am documentat câteva întâlniri şi am constatat că nu erau doar discuţii, ci informaţii care puteau fi folosite în dauna R. Moldova. Infracţiunea este deosebit de gravă şi prevede o pedeapsă de la 12 până la 20 de ani de închisoare”, a menţionat procurorul de caz în cadrul unui briefing de presă.

Cu aceeaşi ocazie, Vitalie Busuioc, procuror pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale a declarat că potrivit măsurilor speciale de investigaţie şi acţiunilor de urmărire penală, la 17 martie în flagrant a fost reţinut cetăţeanul RM în urma unei întâlniri conspirative avute cu un agent sub acoperire străin.

“Documentarea infracţiunii s-a făcut o perioadă îndelungată. Nu este unicul caz care se află în vizorul procuraturii pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale în comun cu Serviciul de Informare şi Securitate (SIS). Aceste investigaţii durează de aproximativ un an şi jumătate.”

Alexandru Balan, reprezentantul SIS a notat că pentru R. Moldova este o premieră atunci când s-a reuşit realizarea unui flagrant între un agent şi un ofiţer de informaţii a unui serviciu secret străin în momentul în care erau transmise informaţii şi totodată erau primite şi anumite remunerări financiare pentru informaţiile oferite de către un fost demnitar de stat pe care toţi îl cunosc (Iurie Bolboceanu n.r.).

“Este vorba de o relaţie clandestină care a durat mai mulţi ani la rând. Deja de 7 luni de zile s-a reuşit instrumentarea procesual penală împreună cu Procuratura Generală, astfel încât probele acumulate să constitue temei pentru realizarea flagrantului respectiv. Sperăm că am stopat anumite acţiuni care afectează direct statalitatea, integritatea statului nostru şi astfel putem asigura securitatea naţională a RM.”

Notabil este faptul că potrivit newsmaker.md care face trimitere la ordonanţa procuraturii din 25 februarie cu privire la efectuarea percheziţiei la domiciliul lui Bolboceanu, se precizează că dosarul penal pentru trădare de Patrie şi spionaj a fost intentat în vara anului trecut, iar Bolboceanu este bănuit că ar fi avut întrevederi cu ajutorul ataşatului militar al ambasadei Federaţiei Ruse în Moldova, Alexandru Grudin. În timpul întâlnirilor, cei doi ar fi întreprins măsuri stricte de conspiraţie.

”Acuzaţiile de trădare de ţară aduse unei persoane civile pe timp de pace, într-un stat neutru, sunt pur si simplu un nonsens, aberaţie şi idiotism. Din Iurie Bolboceanu spion, la fel cum din Constantin Ţuţu deputat. În schimb, ţinem minte, că Bolboceanu a fost singurul deputat care a avut curajul să părăsească PDM-ul, ţinem minte că el a declarat în repetate rânduri că membrii familiei lui au fost ameninţaţi”, a scris ex-deputatul Grigore Petrenco pe pagina sa de socializare.

În opinia lui Petrenco ”pe exemplul lui Bolboceanu, Plahotniuc le demonstrează celor din anturajul său, deputaţilor, miniştrilor, procurorilor, judecătorilor şi altor executori, că este uşor să devii membru al grupării sale criminale, însă este imposibil să o părăseşti de bună voie. Iar dacă nu există temei pentru reţinere, atunci oricine poate deveni trădător de Patrie”.

Iurie Bolboceanu a devenit deputat pe listele PD în Legislativul ales la alegerile din 25 noiembrie 2010. Pe 6 martie 2014, la puţin timp înainte de expirarea mandatului, acesta a anunţat că părăseşte PD-ul şi fracţiunea parlamentară a PD. În martie 2015, fostul deputat a fost atacat chiar la scara blocului unde locuia din sectorul Buiucani al municipiului Chişinău şi grav bătut.