Fost deputat de la Chişinău, trimis în judecată pentru samavolnicie

Pantelei Sandulachi ar fi cunoscut decizia irevocabilă a instanţei de judecată care îi micşora suma prejudiciului primită anterior, cu toate acestea ar fi scos banii intenţionat din contul bancar, pe care nu i-a restituit până în prezent.
Pantelei Sandulachi, fost deputat în Parlamentul R. Moldova
Pantelei Sandulachi, fost deputat în Parlamentul R. Moldova (unimedia.info)

Fostul deputat în Parlamentul de la Chişinău, Pantelei Sandulachi va compărea în faţa magistraţilor pentru samavolnicie, soldată cu prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală în privinţa acestuia şi a expediat dosarul în judecată, iar dacă fostul deputat va fi găsit vinovat, el riscă de la 3 până la 8 ani de detenţie.

Potrivit procurorilor, în anul 2012, Curtea de Apel Chişinău a obligat statul să-i achite lui Sandulachi un prejudiciu moral şi material în valoare de 400 mii euro (echivalentul a 6 250 480 lei MD) pentru tergiversarea examinării unui dosar de-al său. Chiar dacă decizia instanţei era definitivă dar nu irevocabilă, Ministerul Finanţelor a dispus executarea acesteia şi a transferat pe contul bancar al fostului deputat suma de 6 250 480 lei MD.

Ministerul Finanţelor nu a contestat decizia instanţei de apel, de aceea ulterior, Procuratura Generală s-a adresat cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). După mai multe procese de judecată CSJ a decis ca Sandulachi să primească doar 1000 euro prejudiciu material şi moral, iar restul banilor să-i restituie statului.

Cunoscând despre decizia CSJ din 19 iulie 2012, având în cont încă peste 990 000 lei MD din suma iniţială ce reprezentau echivalentul sumei de 399 000 euro, Sandulachi ar fi ridicat în ziua imediat următoare de pe contul său bancar 700 mii lei MD, pe care i-a folosit în scopuri personale prejudiciind bugetul de stat.

Până în prezent, suma de 399 000 euro nu a fost restituită benevol la bugetul statului de Pantelei Sandulachi, mijloacele băneşti fiind scoase din circuitul financiar, fapt pentru care au fost aduse prejudicii grave intereselor publice.

De menţionat că fostul ministru al Finanţelor care a autorizat în anul 2012 transferul din bugetul de stat a 400 de mii de euro în beneficiul lui Pantelei Sandulachi a fost deja condamnat la 3 ani închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa funcţii publice pe termen de 5 ani. Însă a fost suspendată condiţionat executării pedepsei închisorii pe un termen de probă de 3 ani.

Amintim că Pantelei Sandulachi, fost liberal-democrat şi deputat în primul Parlament, a cerut Guvernului RM să-i fie achitate pagube morale şi materiale pentru că fosta guvernare comunistă i-ar fi fabricat două dosare, fiind purtat prin instanţe timp de nouă ani, perioadă în care şi-ar fi pierdut afacerile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe