Forumul Economic la St. Petersburg: Yakunin se răţoieşte la Occident

Vladimir Yakunin, arhivă
Vladimir Yakunin, arhivă (ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images)

Vineri, Vladimir Yakunin, şeful căilor ferate ruse, a declarat într-un interviu pentru The Moscow Times, că animozităţile dintre Rusia şi Vest pe fondul dezintegrării Ucrainei au forţat Rusia să se îndrepte către Est.

Yakunin este una dintre persoanele din cercul intim al lui Putin sancţionate de S.U.A şi U.E în martie 2014. El conduce una dintre cele mai mari companii din Rusia, care are peste 880 000 de angajaţi.

Yakunin are propria interpretare cu privire la sancţiunile impuse, considerând "că lista sancţionaţilor este plină cu oameni care chiar fac ceva pozitiv pentru societate şi ţară. Nu noi am început această înfruntare, dar noi am fost sancţionaţi şi discreditaţi în media”.

Acuzat de corupţie masivă de politicianul din opoziţie Alexei Navalny, Yakunin îl apără pe Putin spunând că e un conducător “făcut de ruşine într-un mod care e absolut inacceptabil în relaţiile diplomatice normale”. Yakunin mai susţine că presiunea vestică nu este “comportament civilizat”, iar acest lucru ar însemna că în Vest nu există democraţie.

The Moscow Times l-a intervievat pe Yakunin cu ocazia Forumului Economic Internaţional de la St. Petersburg unde se adună anual oameni de afaceri de top şi personalităţi politice din Rusia şi străinătate. Anul acesta prezenţa a fost redusă, deoarece personalităţi, mai ales cele din Statele Unite, au respectat presiunea politică de a sta deoparte.

Yakunin pretinde că " mulţi oameni care sunt prezenţi la forum explică în particular că în ţările lor ambasadorii americani i-au abordat cu scrisori sau telefoane care îi îndemnau să nu se prezinte la acest eveniment sau vor avea de confruntat consecinţe”. Drept urmare nu singura alternativă a Rusiei este să se întoarcă înspre Est, a mai afirmat acesta.

"Putem să aspirăm să atingem un nou nivel în relaţiile cu prietenii noştri din China, Coreea de Sud, Japonia, ţările Pacifice, America Latină şi aşa mai departe”, a adăugat el.

Yakunin este sigur că odată cu încetarea presiunilor mediatice, Vestul va reveni la Rusia: “oamenii de afaceri sunt foarte pragmatici. Rusia este o piaţă foarte importantă, şi nu are nimic de-a face cu emoţiile”.