Forumul Civic: Guvernul Filip mimează reforme pentru a duce în eroare partenerii externi

Forumul civic format din mai multe organizaţii non-guvernamentale, liderii protestatarilor şi partide politice extra-parlamentare, au venit luni, cu un apel către comunitatea internaţională, finanţatorii externi şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, solicitând susţinerea în continuare a societăţii civile şi a mişcării protestatare.
Forumul Civic al protestatarilor şi societăţii civile
Forumul Civic al protestatarilor şi societăţii civile (captura: privesc.eu)

Guvernarea nu a făcut decât să ignore revendicările înaintate acum o lună de către Forumul Civic Guvernului Filip, iar noile acţiuni întreprinse de acesta au scopul doar de a crea impresia realizării unor reforme menite să schimbe poziţia opiniei publice şi a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Reprezentanţii forumului s-au arătat nemulţumiţi de faptul că până acum nu a fost creată o platformă de dialog cu societatea civilă şi opoziţia protestatară.

„Concluzia noastră este că, în aceste zile, guvernarea nu a făcut nimic altceva decât să mimeze nişte reforme şi că în continuare nici nu are de gând să implementeze revendicările Forumului Civic. În scrisoarea premierului român Cioloş, dar şi în concluziile miniştrilor de Externe ai UE, condiţiile înaintate coincid într-o măsură foarte mare, dacă nu totală, cu revendicările Forumului Civic. Deci acele revendicări s-au bazat pe identificarea problemelor şi soluţionarea lor de urgenţă. Implementarea lor este absolut vitală pentru un mic progres al unor reforme, pentru a ieşi din această criză profundă în care ne-au băgat guvernanţii noştri. Numai din cauza faptului că instituţiile statului sunt capturate de interesele private ale unei persoane şi ale grupului restrâns de pseudo-politicieni din jurul acestei persoane, ne aflăm în această criză profundă”, a afirmat directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, citat de Jurnal.md.

O altă reformă mimată de guvernare este legea prin care a fost amendat Codul Audiovizualului şi care reduce numărul licenţelor de emisie ce pot fi deţinute de o persoană, de la cinci la două, „dar cele care sunt deja, rămân până le expiră termenul, cu alte cuvinte până la „paştele calului”. Argumentul - că sunt proprietate privată este un argument absolut fals. Este în vigoare legea demonopolizării care spune că sectorul trebuie demonopolizat”, a subliniat Barbăroşie.

În opinia liderului Platformei Civice DA, Andrei Năstase, autorităţile nu fac decât să mimeze reforme, să persecute protestatarii şi să pună piedici procesului de colectare a semnăturilor pentru referendumul privind modificarea Constituţiei în urma căreia poporul va avea dreptul să voteze şi să demită şeful statului.

„Obstacolele create sunt de neimaginat. Deja e puţin spus stat capturat, e o dictatură oligarhică, în care dictatura se extinde la nivel local. În fiecare sat este câte un afiliat PD şi corupt de acest partid. Este o sărăcie lucie. Protestatarii sunt anchetaţi penal şi administrativ şi această guvernare nu are de gând să ne lase în pace. Facem apel către instituţiile internaţionale să monitorizeze cum sunt realizate revendicările”, a conchis Andrei Năstase.