Forum ONU, Internet Governance Forum 2014: la Istanbul se discută despre guvernarea internetului

Erdogan închide youtube
Erdogan închide youtube (youtube.com)

Începând de mâine, 2 septembrie, până la 5 septembrie, în metropola turcă are loc a 9-a reuniune Internet Governance Forum (IGF): discuţiile sunt purtate de către reprezentanţi ai guvernelor, tehnocraţi, societatea civilă, mediul academic, sectorul privat şi activişti digitali.

La Istambul, Turcia, se deschide Internet Governance Forum (IGF) - în perioada 2-5 septembrie - locul unde se vor discuta regulile reţelei. Acest motor de creştere şi dezvoltare durabilă evidenţiază că Planeta este una şi că locuitorii săi sunt toţi netizens. Dar, de asemenea, arată că există riscuri de un "neo-feudalism" digital, în care elita din guverne reduce din importanţa rolului majorităţii utilizatorilor. Nu este de fapt web-ul un "teren de cultivat”?

Dacă forumul a fost în mod tradiţional huiduit de opinia publică, pentru inteţiile de a pune căpăstru libertăţii pe internet, de data aceasta însăşi locaţia este controversată - Turcia, la urma urmei a încercat să închidă social media atunci când abuzurile autorităţilor au fost dezvăluite masiv pe internet.

Cui îi aparţine acest vast nou teren digital şi cine îi desenează limitele? Care sunt drepturile celor care îl cultivă? De la naşterea sa, internetul a produs o serie de apeluri la drepturi, dar în realitate, utilizatorii săi au fost striviţi de multe obligaţii.

ONU, încercând să descâlcească aceste probleme, prin agenţia sa ITU din Geneva, organizează deja de 8 ani Forumul privind guvernarea internetului şi găzduieşte între 1.000 şi 2.000 de reprezentanţi ai guvernelor, tehnocraţi, societatea civilă, mediul academic şi sectorul privat, la care de întotdeauna s-au adăugat, de la distanţă, zeci de mii de activişti digitali, care, datorită blog-urilor, chatroom-urilor, mesajelor de e-mail, de text, tweet-urilor şi postărilor youtube, au interacţionat din fiecare colţ al planetei.

IGF s-a dovedit a fi capabilă să producă doar o serie de teste concepute pentru a: măsura cât de mult spaţiu de manevră există pentru a construi o guvernare a Internetului care să reducă sau excludă hegemonia SUA; a măsura cât sunt de furioase sunt guvernele care s-au dovedit spionate de Naţional Security Agency a SUA. Şi în ultimul rând a înţelege în ce măsură doreşte Washingtonul să transfere registrele domeniilor - încă ţinute de ICANN şi IANA (emanaţii ale Departamentului de Comerţ SUA) – către o comunitate globală până în septembrie 2015.

Acestea sunt întrebările celui de-al treilea mileniu, cu care astfel de reuniuni internaţionale au început să se confrunte de puţin timp, între enorme dificultăţi şi unele mici victorii. După ani de discuţii s-a clarificat, de exemplu, care sunt cei 5 factori importanţi cu interes activ în reţea: guvernele şi organizaţiile inter-guvernamentale; sectorul privat care se compune din multinaţionalele din tehnologie, tehnocraţi constructori de aparate şi reţele digitale precum şi societăţii civile mai conştiente, care fac web-ul mai viu - datorită inteligenţei colective şi a miliardelor de acţiuni individuale - şi care cer să aibă un rol în procesul de guvernare.

Ce s-a întâmplat în cadrul forumului antecedent?

Fără îndoială un dezastru imens şi un puternic sentiment de neputinţă din partea utilizatorilor.

Printre problemele care nu mai pot fi eludate sunt diferitele libertăţi de exprimare: de asociere, de acces, partajare, crearea şi distribuirea de conţinut; de apărare: confidenţialitate, dezvoltarea durabilă, diversitatea culturală şi lingvistică; conştientizarea că web-ul ar trebui să fie unic şi nu fragmentat, astfel încât să nu existe reţeaua bogaţilor şi cea săracilor; securitatea şi stabilitatea reţelei care să nu fie afectate de serviciile secrete ale vreunei naţiuni, etc.

Din păcate, aceste afirmaţii / principii nu reflectă realitatea. Elita are propria viziune despre fiecare dintre aceste probleme şi viziunea sa, de multe ori, nu coincide cu cea a majorităţii.

În afară de lucrurile enumerate mai sus, la Istambul în cursul celor două evenimente, "11 Open Fora" şi "220 Workshops", vor fi discutate următoarele teme: protecţia copilului, efectele web-ului în mişcare, regulile pentru e-commerce, autorizarea şi emiterea de noi domenii, educaţie on-line, privacy şi cetăţenie digitală, munca prin internet, petiţii on-line şi impactul asupra legislatorilor, îmbunătăţirea serviciilor de bandă largă, imprimare 3D de pe web şi multe altele.