Forţele pro-Rusia din Doneţk i-au închis uşa în nas lui Hodorkovski

Mihail Hodorkovski însoţit de gardieni, ieşind de la tribunalul unde i se judecă procesul
Mihail Hodorkovski însoţit de gardieni, ieşind de la tribunalul unde i se judecă procesul (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Forţele separatiste pro-Rusia i-au interzis, duminică, fostului magnat rus din domeniul petrolului, Mihail Hodorkovski, să intre în sediul administrativ al oraşului Doneţk, denumidu-l un trădător de ţară.

Hodorkovski, eliberat recent după o condamnare politică, şi-a exprimat în repetate rânduri susţinerea faţă de Euromaidanul din Ucraina şi l-a criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru agresiunile din Ucraina.

Duminică, Hodorkovski s-a deplasat în Doneţk pentru o întâlnire cu liderii autoproclamaţi ai regiunii, însă separatiştii pro-Rusia l-au blocat la întrarea în sediul administraţiei locale spunându-i că ”nu există nimic de discutat”.

Separatiştii pro-Rusia spun că i-au blocat întrarea în clădire pentru a evita posibilele ”incidente” nefavorabile, conform unui material video publicat de Gromadske TV.

Materialul video arăta cum membrii grupării separatiste l-au înconjurat pe Hodorkovski, spunându-i: ”Cum putem să vorbim cu tine. Ţi-ai vândut deja ţara!”.

La sfârşitul săptămânii trecute, Hodorkovski a venit în Ucraina pentru a organiza un forum ruso-ucrainean împreună cu experţi media, activişti pentru drepturile omului şi figuri publice, ce are ca scop prezentarea unei soluţii pentru criza din Ucraina.

Condamnat la zece de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de mai multe crime economice în două procese considerate politice, Hodorkovski s-a implicat în activism social după eliberarea din puşcărie, iar în prezent locuieşte în Elveţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe