Forţele militare ruseşti sosesc în Siria pentru a-l susţine pe Assad

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Intervenţia militară directă din partea forţelor americane, turceşti şi din Golf pe teritoriul sirian se intensifică pe zi ce trece.

Conform unui articol publicat de website-ul zerohedge, în condiţiile în care Statul Islamic capturează tot mai mult teritoriu suveran în partea centrală a Siriei, în condiţiile în care Frontul Nusra domină provincia nord-vestică Idlib, iar forţele “rebele” oficiale se apropie de Damasc, cea mai mare întrebare este: îşi va abandona Putin protejatul – adică preşedintele sirian Bashar al-Assad – în mâinile “eliberatorilor” occidentali şi va ceda controlul asupra Siriei?

Teritoriul sirian reprezintă interes naţional rusesc deoarece acesta a împiedicat traversarea conductelor regionale din Qatar şi Arabia Saudită în Europa, blocându-se astfel eforturile de eliminare a influenţei Rusiei şi a companiei ruseşti de stat Gazprom pe continentul european.

Aşadar, este oarecum normal ca Putin să nu renunţe la o relaţie construită cu atenţie, una care a servit ambelor părţi timp de mulţi ani (Rusia a exportat arme, a oferit suport militar şi, în schimb, a obţinut dreptul de a se opune trecerii oricărei conducte prin Siria). În acelaşi timp, şeful Kremlinului nu pare să fie înclinat să mizeze pe un viitor nesigur, în condiţiile în care singurul agresor este un produs secundar jihadist, care a luat naştere în urma intervenţiei SUA în regiune cu intenţia de a-l alunga de la putere pe Assad.

Aşa cum raportează Ynet, nu numai că Putin nu i-a întors spatele lui Assad, sau Siriei, ci întăririle ruseşti sunt pe drum. Întăriri pentru ce? Pentru a lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, bineînţeles, acelaşi grup creat artificial împotriva căruia luptă şi SUA, Turcia şi saudiţii.

Conform Ynet, piloţii ruşi sunt aşteptaţi să sosească în Siria în următoarele zile şi vor participa la operaţiuni pe teritoriul sirian – folosind avioane de luptă şi elicoptere de atac ruseşti – ce vizează obiective ale Statului Islamic şi ale rebelilor aliaţi cu acest grup.

Şi, aşa cum forţele americane şi turceşti se află în regiune, aparent, pentru “a eradica ameninţarea prezentată de Statul Islamic”, nu pot există niciun fel de plângeri împotriva faptului că Rusia a decis să lupte împotriva jihadiştilor – chiar dacă face acest lucru din teritoriul care este vizat în realitate de intervenţia americană şi turcă: şi anume Siria.

Până la urmă, toţi sunt liberi să lupte împotriva Statului Islamic, corect?

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.