Forţele israeliene continuă să aresteze copii palestinieni în Cisiordania


Poliţişti israelieni reţin un băiat palestinian în Ierusalimul de Est.
Poliţişti israelieni reţin un băiat palestinian în Ierusalimul de Est. (Captură Foto)

Regimul israelian îşi continuă campania de arestări împotriva palestinienilor, care a prins elan în ultimele câteva luni. Arestaţii, printre care se află şi mulţi minori, primesc sentinţe grele pentru acţiuni precum aruncarea de pietre.

“Palestinienii au dreptul de a rezista ocupaţiei sub diferite forme şi nimic nu justifică numărul tot mai mare de palestinieni arestaţi. Forţele israeliene deseori vizează minori şi studenţi în operaţiunile lor. Tribunalele israeliene inventează acuzaţii împotriva lor, spunând că cei care au fost reţinuţi au aruncat cu pietre”, a declarat Addelal Anany, director al ONG-ului Societatea Prizonierilor Palestinieni (SPP).

Conform unor rapoarte media, forţele israeliene au reţinut şapte palestinieni cu vârste cuprinse între 14 şi 21 de ani în oraşul Taqou din Cisiordania în cadrul celor mai recente acţiuni.

Forţele israeliene au răpit zeci de palestinieni pe cuprinsul Cisiordaniei de la începutul lunii decembrie şi, conform SPP, Israelul a arestat în luna noiembrie aproape 550 de oameni în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania.

“Ştim că Israelul nu face distincţie între copii şi adulţi. Totuşi, acordă pedepse maxime pentru minori. Unii copii primesc închisoare pe viaţă deoarece participă la demonstraţii. Prin aceste arestări Israelul doreşte să distrugă voinţa tinerilor şi adolescenţilor de a nu mai rezista ocupaţiei israeliene, dar în realitate noi vedem că efectul este exact opus”, a spus Mahmoud Hassan din Asociaţia Addameer.

Se crede că există peste 7.000 de palestinieni închişi în 17 închisori israeliene şi lagăre de detenţie. Printre prizonierii palestinieni din Israel, există 18 femei, 250 de copii, 1.500 de deţinuţi bolnavi, majoritatea în stare critică şi 540 de palestinieni reţinuţi fără un proces, doar pe bază de detenţie administrativă.

De asemenea, un tânăr palestinian a fost împuşcat fatal de forţele israeliene în oraşul Beit Ummar, în cursul zilei de luni, în timp ce alţii doi au fost răniţi. Aceste violenţe au avut loc după ce, tot luni, un alt tânăr palestinian a fost ucis şi un altul rănit când soldaţii israelieni au deschis focul asupra lor în oraşul Nablus, în estul Cisiordaniei.

Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului a raportat în 23 decembrie că forţele israeliene au desfăşurat atacuri sistematice împotriva palestinienilor şi a proprietăţilor lor din Cisiordania în perioada 11-17 decembrie.

Raportul a dezvăluit şi faptul că soldaţii israelieni au folosit forţă excesivă împotriva demonstraţiilor paşnice care au fost organizate de civili palestinieni şi activişti internaţionali pentru drepturile omului împotriva activităţilor israeliene de colonizare din Cisiordania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe