Forţele irakiene eliberează 90% din vestul oraşului Mosul din mâinile jihadiştilor ISIS

Armata irakiană a declarat că bătălia pentru Mosul este aproape de final după ce a recuperat aproximativ 90% din partea vestică a oraşului ocupată de Statul Islamic. Soldaţii irakieni îşi vor concentra acum atenţia pe Oraşul Vechi unde jihadiştii îşi au probabil ultima baricadă.
Soldaţi irakieni în oraşul Mosul.
Soldaţi irakieni în oraşul Mosul. (Getty Images)

După ce au recuperat partea estică a oraşului Mosul la începutul acestui an, forţele irakiene au pus stăpânire pe cea mai mare parte a zonei vestice a oraşului, a declarat marţi un purtător de cuvânt al armatei irakiene.

Grupul jihadist Statul Islamic controlează încă aproximativ “10% din flancul drept”, a declarat generalul de brigadă Yahya Rasool, purtător de cuvânt al Comandamentului pentru Operaţiuni Comune, în timpul unei conferinţe comune de presă în Bagdad.

Totodată, avioanele au aruncat pliante deasupra oraşului pentru a informa civilii că bătălia pentru Mosul este pe terminate.

La şapte luni după lansarea campaniei susţinute de SUA, militanţii Statului Islamic controlează acum doar câteva districte din vestul oraşului Mosul, inclusiv Oraşul Vechi, care este una dintre bijuteriile istorice ale ţării.

Un purtător de cuvânt al coaliţiei conduse de SUA, care susţine soldaţii irakieni, a declarat că luptătorii jihadişti au fost complet încercuiţi în oraş şi că resursele lor sunt distruse.

“Inamicul este în pragul înfrângerii totale în Mosul”, a declarat colonelul american John Dorrian la aceeaşi conferinţă de presă din Bagdad.

Se estimează că aproximativ 250.000 de civili sunt blocaţi în vestul oraşului Mosul. Acest număr semnificativ de civili, care fie nu vor, fie sunt împiedicaţi de jihadişti să părăsească oraşul, complică asaltul final asupra Mosul. Multe persoane din acest oraş au fost ucise de Statul Islamic sau de bombardamentele puternice.

Guvernul irakian speră să declare victoria în Mosul până la începerea Ramadanului în 27 mai, chiar dacă unele mici zone de rezistenţă jihadistă rămân în picioare în Oraşul Vechi.

Statul Islamic a ocupat mari yone de teren la nord şi vest de Bagdad în 2014 dar, de atunci, forţele irakiene au recuperat o mare parte din acest teritoriu cu ajutorul forţelor aeriene conduse de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe