Forţele guvernamentale siriene ripostează la un atac surpriză în Damasc

Trupele guvernamentale au rezistat unei încercări a rebelilor şi islamiştilor de a prelua controlul asupra districtului Jobar din Damasc.
Case şi maşini distruse de luptele din Damasc
Case şi maşini distruse de luptele din Damasc (LOUAI BESHARA / AFP / GettyImages)

Luptele au avut loc în contextul în care noua rundă de discuţii de pace sprijinite de ONU nu a reuşit să conducă la un acord de pace.

Ciocnirile au şocat Damascul, capitala Siriei, duminică, după ce rebelii şi militanţii jihadişti au lansat un atac surpriză în timp ce ţara încearcă să găsească o variantă de încheiere paşnică a conflictului civil ce durează de şase ani.

Luptătorii au încearcat să-şi croiască drum spre centrul oraşului, schimbând focuri de armă cu forţele guvernamentale, care au putut fi auzite în tot Damascul.

Organizaţia engleză Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că violenţa a început "cu două maşini-capcană şi mai mulţi atacatori sinucigaşi", în districtul Jobar, în partea de est a oraşului. Rebelii au capturat mai multe clădiri din zonă, înainte de a fi împinşi înapoi în timp ce încercau să pună stăpânire pe o staţie de autobuz.

Televiziunea de stat a raportat că armata a "strâns laţul în jurul unor grupuri teroriste asediate în zona industrială aflată la marginea nordică a Jobar."

Discuţii interminabile de încetare a focului

Controlul districtului Jobar a fost împărţit între rebeli moderaţi, trupe guvernamentale şi jihadişti timp de peste doi ani.

Forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad încearcă acum să deţină controlul asupra întregii capitale. Dincolo de bombardamente şi lovituri aeriene, guvernul a oferit "reconciliere", în anumite zone deţinute de rebeli "încerând să stopeze violenţa".

Noile ciocniri au avut loc la doar câteva zile după cea mai recentă rundă de discuţii de pace mediate de ONU la Geneva, care nu a reuşit însă să obţină rezultate concrete. Organizaţia Naţiunilor Unite a încercat să negocieze încetarea focului începând din 2012, dar până acum nu a reuşit să încheie un acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe