Forţele de securitate din Hong Kong au depozitat arsenal de revoltă în sediul guvernului

Cutii cu semn de avertizare au fost transportate de poliţie în Biroul Directorului Executiv din Hong Kong.
Cutii cu semn de avertizare au fost transportate de poliţie în Biroul Directorului Executiv din Hong Kong. (Leung Kwok-hung Facebook)

Tensiunile din Hong Kong s-au amplificat joi noapte după ce poliţia a depozitat gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene în sediul guvernului şi în biroul directorului executiv al oraşului, Leung Chun-ying. Măsura s-a dorit un răspuns la apelul studenţilor, care promiteau că vor ocupa clădirile guvernamentale în cazul în care Leung nu le va îndeplini cererile.

Pe 2 octombrie, la ora 1 a.m., aproximativ 500 de studenţi au organizat proteste pe o stradă care dădea spre biroul lui Leung. 15 ore mai târziu, în jurul orei 4:00 p.m., poliţia a încercat să intre în complex cu două maşini. Când acest lucru s-a dovedit imposibil, aceştia au format un lanţ uman pentru a transporta 100 de cutii cu echipamente în clădire.

Aceste cutii, potrivit fotografiilor surprinse de protestatari şi de reporterii de la faţa locului, includeau canistre cu gaz lacrimogen, puşti, steaguri de avertizare, scuturi, şi containere etichetate ca având gloanţe de cauciuc. Pe unele cutii s-a putut vedea semnul format dintr-un craniu şi două oase, care indică un conţinut periculos.

Studenţii Federaţiei Hong Kong, care au o prezenţă mare printre manifestanţi, au eliberat imediat un comunicat precizând că în jur de 700 de ofiţeri de poliţie s-au adunat în Biroul Directorului Executiv. Prin comunicat se solicită sprijin în eventualitatea că poliţia va interveni din nou împotriva protestatarilor.

Trei ore mai târziu, în jurul orei 7 p.m., Ming Pao, un ziar din Hong Kong, a transmis că oficialii de vârf ai poliţiei au confirmat furnizarea echipamentului de revoltă în Biroul Directorului Executiv. Poliţia a declarat că, în cazul în care perimetrul Biroului Directorului Executiv va fi atacat, va folosi toate mijloacele necesare pentru a respinge protestatarii.

Joi seară, Leung a desfăşurat o conferinţă de presă anunţând că nu intenţionează să demisioneze, aşa cum i-au cerut protestatarii. Totuşi, acesta a acceptat ca secretarul şef, Carrie Lam, să se întâlnească cu studenţii pentru a discuta despre posibilele reforme politice. O parte dintre analişti consideră că deciziile luate de Leung în privinţa Hong Kong-ului sunt comandate direct de la Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe