Forţele aeriene ruse, interceptate de NATO la marginea Europei

Avioanele militare ale NATO au fost ridicate de două  ori începând de luni pentru a intercepta avioanele militare ruse care au  zburat deasupra Mării Baltice.
Avioanele militare ale NATO au fost ridicate de două ori începând de luni pentru a intercepta avioanele militare ruse care au zburat deasupra Mării Baltice. (MARCELLO PATERNOSTRO / AFP / Getty Images)

Bombardierele ruse au desfăşurat vineri cel de-al treilea zbor militar de-a lungul zonei de coastă a Europei din această săptămână, marcând o creştere a activităţilor strategice ale Moscovei, au anunţat oficialii Alianţei Nord Atlantice, potrivit Washington Free Beacon.

”Vineri, avioanele ruse au efectuat mai multe zboruri deasupra Europei”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, maiorul Rob Phillips. ”NATO a urmărit aceste zboruri deasupra Mării Baltice, a Mării Nordului şi a Oceanului Atlantic”.

Oficialii americani din Departamentul de Apărare au adăugat că, în acesta săptămână, au fost văzute câteva avioane de alimentare ruse Il-76 pe Aeroportul Internaţional din Cairo, indicând că operaţiunile pe scară largă ale forţelor aeriene ruse se vor extinde în Marea Mediterană şi Egipt.

Egiptul, un aliat apropiat al Statelor Unite ale Americii în Orientul Mijlociu, s-a orientat către Moscova în ultimele luni după ce administraţia Barack Obama a evitat să continue cooperarea cu guvernul militarist din Cairo.

Printre aparatele de zbor ruse care au efectuat zborurile de vineri sunt incluse bombardierele Tu-95, avioanele de alimentare Il-78 şi câteva tipuri de avioane de vânătoare, a precizat Phillips, adăugând că astfel de zboruri au mai avut loc marţi şi miercuri.

Diferitele escadrile ruse au fost depistate de radarele anti-aeriene ale NATO în zonele apropiate de spaţiul aerian al alianţei. Forţele ruse n-au încălcat de data aceasta spaţiul aerian al alianţei.

”Ca răspuns, au fost ridicate avioanele NATO din cadrul misiunii de patrulare, cât şi avioanele naţiunilor Aliate”, a declarat Phillips, fără să menţioneze tipurile avioanelor ridicate.

Presa arată că au fost ridicate avioane F-16s norvegiene, Taifunuri britanice şi avioane portugheze F-16s.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby, a declarat că activitatea intensă a rusă îngrijorează Pentagonul.

”Cu siguranţă noi nu vedem sporirea activităţii şi a zborurilor ca fiind benefice pentru situaţia de securitate din Europa”, a declarat Kirby. ”În mod clar, acestea măresc riscul unei potenţiale escaladări”.

Zborurile ar putea reprezenta un risc şi pentru aviaţia civilă ”numai din cauza numărului, mărimii şi obiectivului acestor zboruri”, a declarat acesta.

Kirby a criticat de asemenea şi interferenţa continuă a Rusiei în Ucraina şi a declarat că ”urmărim aceste zboruri foarte îndeaproape… şi încă odată, ceea ce cerem autorităţilor din Rusia este să ia măsuri – măsuri concrete, tangibile pentru a reduce tensiunile, nu pentru a le creşte”.

Ultimele zboruri ale avioanelor militare ruse i-au determinat pe oficialii seniori din apărare să descrie activitatea militară a Moscovei drept ”neîncetată”.

Arma centrală a manevrelor aeriene ruse este reprezentată de două bombardiere Bear care au zburat în jurul coastei vestice a Marii Britanii, ajungând în vecinătatea Portugaliei înainte să se întoarcă la baza aeriană rusă.

Phillips a declarat că avioanele nu au făcut cunoscute complet planurile de zbor, nu s-au implicat în niciun fel de contacte cu centrele de control aerian şi au avut dispozitivele de recepţie-transmisie de la bord închise. Aceste măsuri reprezintă ”un pericol pentru traficul aerian civil”, a adăugat acesta.

Marţi şi miercuri, 19 avioane militare ruse au efectuat zboruri similare în vecinătatea Europei. Escadrilele cuprindeau, spre deosebire de zborurile de vineri, şi mai multe avioane Tu-95s şi bombardierele multirol Su-35.

Iar în Europa de Est, avioanele militare turce au interceptat două bombardiere Bear şi două avioane de vânătoare Suhoi deasupra Mării Negre.

Zborurile ruse în spaţiul aerian al Europei mai survin pe fondul incursiunilor forţelor aeriene ruse în interiorul zonelor de apărare aeriană din Alaska, California şi Canada.

Phillips a afirmat că NATO a efectuat peste 100 de interceptări de avioane ruseşti în acest an, aproximativ de trei ori mai multe interceptări decât totalul înregistrat anul trecut.

Analiştii din apărare au afirmat că zborurile bombardierelor reprezintă o intensificare a confruntării dintre Statele Unite, NATO şi Rusia. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că vrea să readucă Moscova la puterea şi la statutul din perioada sovietică.

Din punct de vedere militar, zborurile reprezintă activităţi de antrenament pentru operaţiunile strategice şi convenţionale militare şi sunt proiectate să testeze apărarea aeriană occidentală.

Activitatea aeriană rusă din prezent este similară cu cea din timpul Războiului Rece, însă zborurile au încetat după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

Putin a adoptat o poziţie dură împotriva Occidentului începând cu mandatul din 2000, anunţând că Moscova caută să recapete controlul asupra regiunilor învecinate din Europa de Est şi a statelor din ”vecinătatea apropiată”.

Potrivit oficialilor care au studiat datele furnizate de serviciile de informaţii, prezenţa avioanelor militare ruse în Egipt reprezintă un semn că guvernul de la Cairo se apropie din punct de vedere militar de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe