Forţe turceşti intră în Siria. Soldaţi turci zăriţi în apropiere de Alep

Turcia aparent a lansat în weekend o invazie terestră în Siria şi unităţile sale militare sunt în prezent observate în apropierea oraşului sirian Alep.
Soldaţi turci în apropiere de graniţa turco-siriană, în districtul Suruc.
Soldaţi turci în apropiere de graniţa turco-siriană, în districtul Suruc. (Captură Foto)

Primele rapoarte au apărut la sfârşitul săptămânii trecute la postul de televiziune Al Mayadeen, susţinând că soldaţi turci au stabilit un punct de control în apropierea oraşului Afrin, un oraş predominant kurd situat la 60 km nord-vest de provincia Alep. Înainte de mişcarea trupelor, artileria turcă ar fi atacat unele zone din provincia Alep, inclusiv baza aeriană militară Menagh (50 km de oraşul Alep). Ziarul Pravda a raportat că loviturile aeriene au atins şi locuinţe ale civililor.

Luni, Ahmet Arac, membru al Partidului Uniunea Democrată Kurdă Siriană (PDS), a confirmat pentru agenţia de ştiri Sputnik rapoartele anterioare privind faptul că forţe turceşti au traversat vinerea trecută graniţa turco-siriană.

“Ieri, armata turcă a desfăşurat atacuri cu rachete împotriva poziţiilor Forţelor Democrate din Siria. Cu două zile în urmă, armata turcă a pătruns în satul Hamam din regiunea Afrin. Suntem pregătiţi să respingem orice atac. Între timp, unităţile FSA suferă pierderi serioase în luptele cu Daesh (sau Statul Islamic). Deja au pierdut controlul asupra a 12 sate. Dacă Daesh ajunge în Azaz, Forţele Democrate Siriene vor respinge jihadiştii şi nu le vor permite să pătrundă în oraş”, a avertizat Arac.

Agenţia iraniană de ştiri de stat FARS a raportat marţi că mai multe unităţi ale armatei turceşti au trecut graniţa în provincia Alep din nordul Siriei şi au desfăşurat forţe în apropiere de Azaz şi Marea.

“Forţele armate turceşti pregătesc o ofensivă în regiunile Azaz şi Marea, unde au avut loc lupte dure între teroriştii Daesh şi grupul său rival Armata Siriană Liberă”, a mai precizat Arac.

În plus, Arac a mai declarat că armata turcă a desfăşurat duminică un atac cu rachete asupra poziţiilor Forţelor Democrate Siriene. Sâmbătă, forţele militare turce au pătruns din nou în Siria şi s-au îndreptat spre provincia nordică Alep, stabilind un punct de control în regiune.

Articolul FNA a mai susţinut că un număr mare de soldaţi turci, însoţiţi de câteva vehicule blindate, au pătruns pe teritoriul sirian din regiunea Jandires, la 700 metri distanţă de teritoriile nord-vestice ale provinciei Alep şi au creat acolo un punct militar de control pentru a monitoriza mişcările civililor în regiunea de frontieră.

Dacă aceste mişcări sunt adevărate, atunci regimul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pare să pună la cale o invazie în toată regula în Siria. Preşedintele sirian Bashar al-Assad a condamnat anterior Turcia ca fiind un presupus braţ al grupării jihadiste Statul Islamic, adăugând că forţele rebele primesc ajutor fizic din partea guvernelor turc şi saudit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe