Folosirea pe termen lung a unor medicamente pentru osteoporoza ar putea cauza fracturi de os

In jurul lumii, milioane de femei si barbati in varsta au folosit anumite medicamente pentru a preveni fracturile de sold si pentru a lupta impotriva osteoporozei, o boala cauzata de reducerea masei oaselor si deteriorarea acestora. Acum, unii doctori sunt ingrijorati ca pacientii care au folosit medicamentul Fosamax si altele similare, pentru o perioada de pana la 5 ani ar putea fi expusi riscului pentru fracturi bruste de femur, principalul os al coapsei.

Sandy Potter sarea coarda cu copiii din cartierul ei cand osul din coapsa ei a plesnit.

“Durerea a fost incredibila”, a declarat ea. “Niciodata nu am simtit o asa durere, si am nascut cinci copii.”

Potter a folosit pentru osteoporoza medicamentul numit Fosamax, cunoscut si dupa numele sau generic alendronat, timp de 8 ani. Alendronatul sau Fosamax, alaturi de alte medicamente, se afla intr-o clasa de medicamente numita bisfosfonate. Ele sunt prescrise pentru a creste densitatea oaselor si pentru a preveni fracturile. Dar unii doctori raporteaza fracturi de femur la pacientii care folosesc bisfosfonate.

Dr. Robert Bunning, de la Spitalul National de Reabilitare din Washington, este co-autor al unui studiu asupra a 50 de pacienti care au folosit medicamentele. Cercetarea sa arata ca cei care folosesc medicamentele timp de mai mult de 5 ani sunt expusi unui risc mai ridicat pentru o fractura decat oamenii care folosesc medicamentele de acest gen pentru o perioada scurta de timp.

“Noi credem ca datorita efectului pe termen lung asupra osului, ar putea exista fracturi de stres care nu se repara si cred ca osul devine fragil, si nu este ca si cum acest lucru are loc fara nici un avertisment, dar are loc brusc si cu traume minime”, a declarat dr. Bunning.

Dr. Bunning sustine ca el crede ca bisfosfonatele sunt responsabile pentru rupturile de femur. Dar el sustine ca in timp ce fracturile sunt asociate cu fiecare bisfosfonat, cel mai mare numar din acest fracturi sunt legate de Fosamax.

“Cred ca unul dintre motivele pentru care Fosamax a fost raportat mai mult decat celalalte medicamente este acela pentru ca el a iesit primul pe piata”, a adaugat el. “Si s-ar putea sa fie putin mai puternic, si de asemenea a patruns mai puternic pe piata.”

Fosamax este cel mai popular bisfosfonat. Pana cand patentul sau a expirat in 2008, medicamentul a ocupat locul 20 printre cele mai bine vandute 100 de medicamente din lume.

Merck and Company este producatorul Fosamaxului. Compania a eliberat o declaratie video pentru VOA din partea dr. Michael Rosenblatt, chief medical officer al companiei farmaceutice. El sustine ca aceste fracturi de femur au avut loc de asemenea si in cazul oamenilor care nu folosesc medicamentele.

Administratia americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) sustine ca va desfasura o analiza asupra sigurantei prezentate de medicamente. De asemenea, cere pacientilor care folosesc aceste medicamente sa raporteze doctorului lor sau la FDA daca simt noi dureri la sold sau coapsa.

Osteoporoza a fost considerata o boala occidentala, afectand in mare parte femeile caucaziene. Dar Fundatia Internationala pentru Osteoporoza sustine ca boala poate fi gasita in aproape fiecare grup etnic. In 2009, fundatia a strans date din 14 tari asiatice care au indicat faptul ca fracturile de vertebre sunt la fel de comune in Asia precum sunt in Occident. Conform raportului, aproape 70 de milioane de chinezi cu varsta de peste 50 de ani au osteoporoza.

In ciuda rapoartelor privind fracturile bruste ale osului coapsei, dr. Bunning sustine ca el inca ofera unul dintre aceste medicamente unui pacient cu osteoporoza. Dar pana gasirea de dovezi suplimentare, el va limita numarul de ani in care pacientul sa foloseasca medicamentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură