FMI: România va avea în 2016 cea mai mare creştere economică din Europa

Ţara noastră va înregistra în 2016 cea mai mare creştere economică din Europa - 5% -, urmată de Irlanda. Per ansamblu, Europa va înregistra o creştere economică de 2%.
Christine Lagarde
Christine Lagarde (Captură Foto)

România va înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, potrivit experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), care au revizuit, în creştere până la 5% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, de la 4,2% cât prognoza în luna aprilie, relatează Agerpres, citând cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională.

FMI avertizează INSA că vârful de creştere economică înregistrat în acest an de România va fi urmat în anul următor de o încetinire până la 3,8%, uşor peste avansul de 3,6% preconizat în luna aprilie. Chiar şi aşa, România va înregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de creştere economică din Europa. În ceea ce priveşte anul 2018, economia românească va înregistra o creştere de 3,3%, estimează FMI:

Cu privire la evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, estimările FMI au fost revizuite de la minus 0,4% în aprilie la minus 1,5%, ceea ce se traduce prin faptul că România şi Bulgaria vor fi pe primele locuri în UE în ceea ce priveşte inflaţia medie anuală negativă. Însă, în 2017, preţurile de consum în România vor reveni în teritoriu pozitiv, înregistrând o creştere de 1,7%, urmând ca în 2018 să crească cu 2,5%, estimează experţii internaţionali.

O veste bună o constituie scăderea ratei şomajului care, potrivit FMI, ar urma să se reducă de la 6,8% în 2015 până la 6,4% în 2016 şi respectiv 6,2% în 2017.

La nivel global, experţii fondului şi-a menţinut estimările privind creşterea economiei mondiale în 2016 şi 2017 la 3,1%, respectiv 3,4%, la fel cum estimau în urmă cu un trimestru. În ceea ce priveşte Europa, per ansamblu, bătrânul continent va înregistra o creştere economică de 2% iar Europa Emergentă în care este inclusă şi România, va înregistra un avans al PIB de 3,3%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie