FMI: Republica Moldova este cea mai expusă ţară din Europa de Est la o încetinire accentuată a economiei ruse

(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)

Republica Moldova este cea mai expusă ţară din Europa de Est la o încetinire accentuată a economiei ruse care se confrunta actualmente cu sancţiuni şi escaladarea conflictului din regiune, potrivit unei analize semnate de experţi ai FMI, informează Moldpres. Pentru majoritatea ţărilor europene, Rusia nu este o piaţă majoră de export. Prin urmare, o creştere mai lentă în Federaţia Rusă nu ar fi, probabil, aţiţ de sensibilă. Însă, pentru multe ţări, „precum Belarus, Ucraina, Republica Moldova şi ţările baltice, ale căror exporturi pe piaţa rusă depăşesc 5 la sută din PIB, impactul ar putea fi substanţial”.

Pentru ţări ca Belarus şi Moldova, care îşi acoperă sută la sută consumul intern de gaze naturale cu importurile din Federaţia Rusă, acestea au o importantă critică, notează experţii FMI.

Potrivit acestora, Republica Moldova este vulnerabilă şi pe alte domenii în relaţia cu Rusia şi, nu în ultimul rând, sistemul bancar, investiţiile, transferurile de bani în favoarea persoanelor fizice, importurile şi exporturile.

Experţii Fondului Monetar Internaţional susţin că ţările din Europa de Est cu cele mai strânse legături cu Rusia, ar putea fi serios afectate de o încetinire accentuată a creşterii economice în Rusia care se confrunta actualmente cu sancţiuni şi contra-sancţiuni.

În luna iunie Banca Mondială a redus prognoza de creştere a economiei Federaţiei Ruse la 0,5 la sută în anul 2014, faţă de 2,2 la sută cit anticipa în ianuarie. Economia Ucrainei va înregistra un declin de 5 la sută. Escaladarea conflictului însă ar duce la o cădere şi mai mare.

Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a interzis, din 10 septembrie 2013, importurile de vinuri din Republica Moldova, ca urmare producătorii au ratat deja venituri de circa 60 milioane de dolari SUA. O altă inspecţie Rosselhoznadzor a impus, la 21 iulie, embargo la importul de fructe şi conserve moldoveneşti pe piaţa rusă. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, exporturile din Republica Moldova în Rusia s-au redus în cinci luni cu 28,6 la sută, iar ponderea acestora în total exporturi moldoveneşti a coborât de la 28,4 la sută, în ianuarie-mai 2013, la 19,9 la sută în aceeaşi perioadă a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe