FMI: „Implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare - esenţială pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei”

Sediul central al FMI din Washington DC, SUA
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) a prezentat, miercuri, concluziile vizitei în Republica Moldova, arătând că „implementarea consecventă a Strategiei Naţionale de Dezvoltare “Moldova 2020” va fi esenţială pentru a promova creşterea economică şi reducerea sărăciei”, informează Moldpres.

Economia Moldovei şi-a revenit puternic de la contracţia cauzată de seceta din 2012, însă activitatea economică în 2014 va fi caracterizată printr-o încetinire semnificativă a ritmului creşterii şi riscuri considerabile, constată experţii FMI.

Riscurile vin de la „problemele de guvernare din sectorul bancar, derapajele de politică din perioada preelectorală, încetinirea în continuare a activităţii economice a principalilor parteneri comerciali ai Moldovei, precum şi intensificarea tensiunilor geopolitice”.

Potrivit unui comunicat difuzat de misiune, „principalele canale prin care şocurile externe afectează economia sunt: remiterile, comerţul exterior şi expunerile transfrontaliere ale sectorului bancar”. Rezervele valutare semnificative şi datoria publică scăzută, în combinaţie cu politici prudente, ar putea ajuta la ameliorarea impactului acestor riscuri.

„Implementarea unor politici economice disciplinate în perioada de până la alegeri şi eliminarea vulnerabilităţilor din sectorul bancar sunt acum priorităţile cheie de politici pentru a menţine stabilitatea”, mai menţionează misiunea FMI.

Aceasta adaugă că „revenirea pe calea consolidării bugetar-fiscale şi menţinerea unui nivel scăzut al inflaţiei şi a unui regim de curs valutar flexibil sunt esenţiale pentru a atenua impactul riscurilor ce ar putea duce la evoluţii nefavorabile”.

Pentru a asigura stabilitatea şi siguranţa sectorului financiar urmează a fi eliminate în regim de urgenţă deficienţele semnificative din cadrul legal şi de reglementare, apreciază Fondul. Acesta mai consideră că „este importantă punerea în aplicare în mod hotărât a cerinţelor privind capitalizarea şi lichiditatea băncilor”.

„Majorarea deficitului bugetar prognozat pe anul 2014 (2,5 la sută din PIB) reprezintă un pas în direcţia inversă”, se mai arată în concluziile misiunii de consultări în baza articolului IV al Statutului FMI şi rezultatelor primelor discuţii în cadrul monitorizării post-program. Potrivit acesteia, în perspectivă, politica bugetar-fiscală trebuie să aibă ca scop atingerea până în anul 2018 a unui deficit de 1,5 la sută din PIB.

Misiunea FMI de consultări în baza articolului IV al Statutului FMI şi monitorizării post-program s-a aflat în vizită în Republica Moldova în perioada 22-30 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe