FMI aprobă Ucrainei un bailout în valoare de 1 miliard USD

Fondul Monetar Internaţional a fost de acord să ofere un pachet de salvare financiară (bailout) Ucrainei. Anunţul a fost făcut la o zi după ce un nou acord de încetare a focului a fost făcut cunoscut în partea estică a ţării.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a salutat joi decizia FMI de a continua un program de salvare financiară suspendat de o perioadă de timp îndelungată care va ajute ţara est-europeană să îşi revină economic.

FMI va plăti Kievului o sumă suplimentară de 1 miliard de dolari (889,3 milioane de euro), primul pachet financiar al fondului pentru Ucraina de la suspendarea în august 2015 a unui program de bailout în valoare de 17,5 miliarde de dolari. Ultima acţiune ridică suma totală plătită Ucrainei de FMI la 7,62 miliarde de dolari.

“Decizia luată de FMI este o dovadă că lumea recunoaşte faptul că reformele au loc în Ucraina, că schimbări reale şi pozitive au loc în Ucraina, şi că ţara se îndreaptă în direcţia potrivită”, a susţinut Poroşenko într-o declaraţie.

În luna februarie, directorul FMI Christine Lagarde a cerut Kievului să lanseze reformeşe anticorupţie şi economice înainte ca organizaţia să reia programul de bailout. Recenta decizie a fondului de a continua programul a fost luată în ciuda eşecului Kievului de a respecta unele dintre obiectivele propuse, a declarat comitetul executiv al FMI.