FMI a revizuit, în creştere, estimările privind PIB-ul pe anul acesta şi anul viitor

Un ultim raport al FMI aduce veşti bune pentru România. Pe fundalul scăderii preţului petrolului şi a revenirii graduale din zona euro, este de aşteptat ca PIB-ul să crească mai mult decât se estimase anterior.
Christine Lagarde
Christine Lagarde (TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / GettyImages)

Fondul Monetar Internaţional a revizuit, în creştere, estimările privind PIB-ul României pentru acest an şi anul viitor, relatează stiripesurse.ro.

Potrivit sursei citate, ţara noastră va înregistra în acest an o creştere economică de 3,4% în 2015, urmată de un avans de 3,9% în 2016, comparativ cu o creştere de 2,7% în 2015 şi 2,9% în 2016, cât estima în primăvara acestui an, reiese din ultimul raport World Economic Outlook (WEO) al FMI.

Experţii Fondului sunt de părere că regiunea Europei emergente în care este inclusă şi România, a profitat de pe urma scăderii preţului petrolului şi a revenirii graduale din zona euro: "Creşterea rămâne relativ robustă în Europa Centrală şi de Est, cu Ungaria, şi Polonia înregistrând ritmuri de creştere de 3% şi chiar mai mari, dar mai slabă în Europa de Sud Est (cu excepţia României)", se precizează în raportul FMI.

Pe de altă parte, FMI şi-a revizuit semnificativ în scădere estimările privind evoluţia preţurilor de consum în România, acestea urmând să ajungă în teritoriul negativ (minus 0,4% în 2015 şi minus 0,2% în 2016), faţă de o creştere de 1,0% în 2015, respectiv 2,4% în 2016, cât estima în primăvară. O situaţie asemănătoare se înregistrează şi în ceea ce priveşte deficitul de cont curent, unde estimările FMI au fost revizuite în jos până la minus 0,7%, de la 1,1%, pentru 2015 şi la minus 1,5%, de la plus 1,5%, pentru 2016.

La nivelul economiei mondiale, FMI şi-a redus estimările privind creşterea economiei mondiale în 2015 şi 2016, atrăgând atenţia asupra "riscurilor crescute" legate de încetinirea economiei chineze şi a altor mari state emergente, mai arată sursa citată.

Premierul Ponta a reacţionat prompt la aflarea acestor informaţii, postând, ca de obicei, pe Facebook, o replică acidă la adresa opoziţiei:

"Veşti de la FMI - România merge mai bine decât se preconiza! (şi o să aud din nou că Dna Gorghiu, Labradorul Vasile şi Premierul Fantomă "to be elected" îmi cer şi pt asta demisia)!", scrie premierul.

Replica prim-vicepreşedintelui PNL Cătălin Predoiu nu s-a lăsat mult aşteptată: "Jignind ca de obicei, semn al complexelor permanente, Victor Ponta crede că ne "scoate ochii" într-o postare despre prognoza de creştere economică a FMI. Noi, care preferăm adevărul minciunii, ştim ca această creştere se datorează sectorului privat, nu guvernului, care e "repetent" la reforme economice şi instituţionale."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie