Flota Maritimă Militară a Rusiei a lansat brusc un exerciţiu militar în Marea Caspică

Un vas rusesc din flota de la Marea Neagră, cu baza în Sevastopol.
Un vas rusesc din flota de la Marea Neagră, cu baza în Sevastopol. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Flota Maritimă Militară a Rusiei a lansat brusc un exerciţiu militar care va dura şapte zile şi la care vor participa forţele navele ruse din Marea Caspică, a anunţat, miercuri, ministerului de Apărării de la Moscova.

La exerciţiul militar din Marea Caspică vor participa aproximativ zece vase şi 400 de marinari. Marea Caspică este o mare continentală încercuită de Iran, Rusia, Kazahstan, Turkmenistan şi Azerbaijan. Regiunea acestea este străbătută de un număr mare de conducte de petrol şi gaze naturale.

De la începutul conflictului din Ucraina, Rusia a mărit semnificativ numărul exerciţiilor militare anunţate în ultimul moment. Moscova şi-a pregătit de acţiune un număr mare de trupe în zona baltică, în vecinătatea enclavei Kalinigrad, cât şi trupele de la frontiera cu Ucraina. Forţele Rachetelor nucleare Strategice ale Rusiei au efectuat trei exerciţii militare în ultimele trei luni, dintre care unul pe scară largă.

Exerciţiile militare din districtul vestic al Rusiei au mobilizat la graniţa cu Ucraina cel puţin 40.000 de trupe, conform informaţiilor publicate de NATO, însă autorităţile de la Kiev au estimat numărul trupelor prezente lângă Ucraina la aproximativ 100.000.