Florin Iordache, generos. Vrea să dea pensii speciale funcţionarilor AEP

Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a iniţiat alături de alţi colegi din PSD, un proiect de lege vizând acordarea de pensii speciale pentru funcţionarii Autorităţii Electorale Permanente.
Florin Iordache
Florin Iordache (Epoch Times România)

Cunoscutul deputat PSD Florin Iordache - autor oficial al celebrei OUG 13 - a iniţiat un proiect de lege vizând acordarea de pensii speciale pentru funcţionarii din cadrul Autorităţii Electorate Permanente să beneficieze de pensii speciale.

Potrivit proiectului de lege care a a primit raport favorabil din partea Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor - deşi Guvernul Grindeanu propusese respingerea lui - personalul de specialitate din cadrul AEP a beneficiat de acelaşi statut cu funcţionarii publici parlamentari în ceea ce priveşte calcularea pensiilor. De aceleaşi drepturi beneficiază deja angajaţii Curţii Constituţionale (CCR) şi cei ai Consiliului Legislativ.

Iniţiativa s-a aflat, iniţial, pe ordinea de zi a şedinţei de vot final de săptămâna aceasta (săptămână marcată de scandalul stârnit de faptul că MApN a anunţat că va plăti eşalonat soldele în septembrie) dar a fost amânat. Proiectul a fost iniţiat de şase deputaţi PSD, printre care Florin Iordache.

Pensiile funcţionarilor publici parlamentari nu sunt calculate pe baza contribuţiei la asigurările sociale, ci în funcţie de veniturile realizate în ultimul an de activitate. La împlinirea vârstei de pensionare, funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care minimum 14 ani în structurile Parlamentului au dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Pensia nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării, al funcţiei deţinute sau al funcţiei asimilate, după caz.

Pentru fiecare an ce depăşeşte vechimea de 14 ani în Parlament la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a depăşi venitul brut avut la data pensionării. Pensiile de serviciu se actualizează prin aplicarea la cuantumul pensiei de serviciu aflate în plată a procentului de majorare a salariului de bază de care beneficiază funcţionarul public parlamentar aflat în activitate, cu acelaşi nivel de salarizare şi pe aceeaşi funcţie publică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată, arată sursa citată