Florin Cîţu profeţeşte o explozie a inflaţiei: Ar fi catastrofal!

Legănaţi în iluzia creşterilor salariale, românii au ajuns să cheltuiască tot mai mult. Rezultatul a fost o creştere a inflaţiei şi cetăţenii s-au trezit cu cea mai mică putere de cumpărare din ultimii 3-4 ani. Iar lucrurile nu par că se vor opri aici..., crede liberalul Florin Cîţu.
Florin Cîţu(PNL),
Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Inflaţia ar putea exploda până la sfârşitul acestui an, avertizează senatorul PNL Florin Cîţu. Potrivit liberalului, fost economist şef al ING BANK, anul trecut, cum PSD a promis majorări spectaculoase de salarii, românii au cheltuit prea mult cu speranţa că veniturile le vor creşte substanţial. Rezultatul a fost însă doar o creştere economică bazată pe consum, care a sfârşit într-o rată a inflaţiei prea mare - 4,7% în prezent, faţă de 0,1% în ianuarie 2017.

Lucrurile nu se vor opri însă aici, crede Florin Cîţu, în opinia căruia până în decembrie există riscul ca inflaţia să explodeze la 12%, potrivit previziunilor făcute de acesta.

„O explică şi Comisia Europeană, şi Banca Naţională şi INS. Din această creştere economică de 7%, 6,6 din acel 7 reprezintă consum şi 1,8 aproape îl reprezintă investiţii. Astea sunt cifrele pe care le dă INS. De ce a crescut consumul? Aici putem să discutăm mai mult. Din primele cifre, consumul a crescut, şi de aceea va fi greu să vedem acelaşi lucru în viitor, pe baza unor promisiuni. Oamenii au consumat crezând mesajul că veniturile vor creşte. Chiar în aceste zile lucrez la o analiză asupra economiei şi vă pot spune una dintre concluzii. E adevărat că în prima parte a lui 2017 puterea de cumpărare a crescut, dar se vede foarte bine cum, în timpul anului, puterea de cumpărare începe să scadă. Şi ajungem în ianuarie 2018 cu o putere de cumpărare cea mai mică la nivelul ultimilor 3-4 ani. Dacă această dinamică continuă, la sfârşitul anului o să vorbim de o rată a inflaţiei de 12%, ceea ce ar fi catastrofal”, a declarat, la Digi24.ro, Florin Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne