Florin Cîţu: Dragnea, nu te face că nu auzi ce îţi spune economia reală!

Guvernul PSD, chiar dacă urăşte piaţa, ar trebui să ţină cont de semnalele pe care le trimit atât dobânzile cât şi moneda naţională, a transmis senatorul liberal Florin Cîţu.
Florin Cîţu
Florin Cîţu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Senatorul PNL Florin Cîţu, vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe, l-a somat pe liderul PSD Liviu Dragnea să nu închidă ochii la realităţile economice ale ţării.

1. Dobânzile pe termen mediu şi lung au crescut constant de la începutul anului arătând o erodare a încrederii investitorilor în perspectivele României (aceştia cer un randament mai mare pentru a investi în economia noastră, pentru că văd un risc mai mare).

2. Moneda naţională s-a depreciat constant de la începutul anului arătând neîncrederea investitorilor în economie, mai ales pe termen scurt.

3. Dobânzile pe termen scurt, ROBOR, au început să crească în ultima perioadă în special datorită intervenţiilor băncii centrale în piaţa valutară pentru a tempera deprecierea leului (depreciere cauzată de măsurile PSD din ultimele 8 luni). Banca centrală se foloseşte de această situaţie pentru a retrage lichiditate din piaţa interbancară şi astfel semnalând că începe un ciclul de politică monetară restrictivă. Mai simplu, BNR ne anunţă că urmează creşterea dobânzii de politică monetară!

Fostul economist-şef al ING Bank a explicat că dobânzi mai mari atât pe termen scurt ca şi pe termen lung împreună cu o monedă mai slabă arată că investitorii percep măsurile din ultimele 8 luni ca pe nişte măsuri care vor duce la creşterea preţurilor peste ţinta de inflaţie a BNR. Astfel piaţa deja anticipează o dobândă de politică monetară mai mare în următoarele luni.

"Politică monetară restrictivă (cu dobânzi mai mari) se va vedea în primul rând în temperarea dinamicii creşterii economice. O creştere economică mai mică şi păstrarea cheltuielilor publice curente şi estimate la nivelul actual duce automat la explozia deficitului bugetar! Guvernul PSD, chiar dacă urăşte piaţa, ar trebui să ţină cont de semnalele pe care le trimit atât dobânzile cât şi moneda naţională", a subliniat Florin Cîţu.

Potrivit liberalului, asta înseamnă că Guvernul PSD să ţintească un deficit bugetar de 2% în 2017, de 1% în 2018 şi echilibru pentru 2019/2020.

"DAR, şi aici este un mare DAR, aceste ţinte trebuie atinse prin reducerea cheltuielilor bugetare nu prin creşterea taxelor. Din păcate pentru noi asta ar însemna ca Dragnea să ştie sensul cuvântului "responsabil". Şi nu este cazul", a conchis Florin Cîţu.