Flashmob: Tinerii din Partidul Acţiune şi Solidaritate îi cer socoteală lui Dodon

Prin organizarea unui flashmob în faţa Reşedinţei de Stat, tinerii din PAS vor să ceară lui Dodon declararea publică a cheltuielilor şi veniturilor personale. Ei susţin, în baza unor calcule, că au incertitudini în ceea ce priveşe integritatea şi onestitatea preşedintelui.
Dan Perciun, membrul biroului politic PAS
Dan Perciun, membrul biroului politic PAS (Captură Foto)

Tinerii din Partidul Acţiune şi Solidaritate (Echipa PAS Youth) au decis să organizeze joi, un flashmob în faţa Reşedinţei de Stat cu genericul “Tăiţei pentru Dodon” din motivul că în euforia sărbătorilor de iarnă, şeful statului ar fi uitat promisiunea de a fi un exemplu de transparenţă şi integritate, mai ales din punct de vedere financiar, chiar dacă a semnat în perioada electorală la ultima dezbatere publică de la televiziunea naţională şi o Declaraţie în acest sens.

”Considerăm că un preşedinte ales de popor este obligat să acţioneze doar în interesul cetăţeanului şi să fie un model de integritate, onestitate şi profesionalism. În acest sens, îi cerem lui Igor Dodon să declare public cheltuielile sale lunare şi veniturile. Iar dacă are nevoie de sprijin financiar, să-l ceară de la noi, de la cetăţeni”, au sugerat tinerii din PAS în contextul plecării şefului statului cu întreaga familie la odihnă în Soci.

Independenţa instituţiei prezidenţiale este un factor esenţial al democraţiei, iar faptul că Dodon are cheltuieli substanţiale care nu corespund veniturilor sale, ridică suspiciuni precum că noul preşedinte lucrează doar pentru interesele sale şi nu pentru beneficiul cetăţenilor. ”Astfel, întrebarea noastră legitimă este de unde provin banii lui Igor Dodon şi care sunt cheltuielile acestuia”, scriu membrii PAS pe pagina evenimentului lansat pe facebook.

Un calcul elementar arată că familia Dodon va avea cheltuieli de minimum 352.685 de lei în 2017, cu 134.000 de lei mai mult decât venitul lui Igor Dodon din 2015 şi cu 43.685 mai mult decât venitul total al familiei Dodon. Costul vacanţei de iarnă a familiei Dodon a fost calculat estimativ în baza costului mediu al biletelor de avion pentru 4 persoane (26.000 lei) şi cazarea într-un hotel de 4 stele, pentru 4 nopţi şi 5 persoane (20.000 lei). Acest calcul nu include costul închirierii echipamentului de schiat, al alimentaţiei zilnice şi al altor necesităţi.

Astfel, echipa PAS Youth presupune că lipsa resurselor pentru a acoperi aceste cheltuieli va influenţa deciziile şi declaraţiile preşedintelui şi lasă uşă deschisă celor care vor să-l corupă. În acest context, ei invită toţi doritorii la Reşedinţa de Stat pentru a-l întreba pe Igor Dodon de unde provin sursele lui financiare şi pentru a-l îndemna, în stilul transparenţei şi spiritului “socialist”, să-şi declare cheltuielile.

Având certitudinea că e mai bine ca şeful statului să fie ajutat de către cetăţeni decât de corupţi, tinerii PAS invită potenţialii protestatari să aducă în dar preşedintelui produsul preferat al acestuia – tăiţei în speranţa că astfel vor contribui cu un prim PAS la deschiderea lui Dodon către integritate şi corectitudine.

Organizatorii evenimentului menţionează că au calculat cheltuielile minime anuale suportate de Igor Dodon în baza informaţiei publice despre modul de viaţă al familiei preşedintelui (achitarea creditului, costul de şcolarizare a doi copii într-un liceu privat etc.) şi a coşului minim de consum per persoană/per lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe