Firmă americană specializată în securitate cibernetică se retrage din Rusia

(Frank Chen/Getty Images)

Splunk, o companie majoră americană specializată în securitate cibernetică şi analiză de big data, a anunţat că se retrage de pe piaţa rusească. Serviciul de presă al companiei a confirmat publicaţiei Kommersant această decizie, pe care a descris-o ca făcând parte din revizuirea strategiei privind investiţiile. Totuşi, partenerii locali ai Splunk au fost surprinşi de anunţ şi, potrivit Kommersant, nu exclud ca în spatele deciziei să existe motive politice.

În 15 februarie, compania şi-a închis accesul la portalul său de clienţi, potrivit VolgaBlob. “Nu am primit nicio declaraţie oficială în calitate de partener”, a declarat pentru Kommersant directorul general şi fondatorul VolgaBlob, Alexander Skakunov. Potrivit website-ului VolgaBlob, Megafon, Rosgosstrakh şi Mars folosesc soluţiile oferite de Splunk. Megafon a raportat că toate obligaţiile contractuale actuale ale Splunk vor funcţiona în continuare, afirmând că, de fapt, “nu mai are nevoie de noi achiziţii de la Splunk.

Retragerea Splunk din Rusia ar putea fi cauzată de motive politice, potrivit unor participanţi pe piaţă intervievaţi de Kommersant. În ultimii ani, dezvoltatori majori de soluţii în acest domeniu “nu au plecat din Rusia”, cu excepţia companiei McAfee, care oficial nu şi-a suspendat afacerile din ţară, deşi şi-a închis biroul din această ţară şi serviciile de suport pentru clienţii ruşi, lăsând activ doar un distribuitor, potrivit TASS.

Tehnologiile dezvoltate de Splunk sunt printre cele mai avansate în domeniul analizei de big data şi a monitorizării de incidente şi retragerea ei din Rusia va reduce competiţia şi va descuraja unele companii de pe piaţa rusească să importe soluţii, a declarat Alexei Malnev, director al Jet CSIRT. Totuşi, mulţi dezvoltatori străini continuă să investească în Rusia, a punctat el. QRadar şi ArcSight, două soluţii de top pentru securitatea informaţiei şi pentru administrarea de evenimente (SIEM) ce sunt deţinute de IBM şi, respectiv, HP, sunt unii dintre rivalii companiei Splunk în Rusia, fără a lua în calcul dezvoltatorii ruşi locali.