Firefox abandonează Google. Motorul său de căutare va fi Yahoo!

Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California
Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California (KIMIHIRO HOSHINO / AFP / Getty Images)

În următorii cinci ani, căutările pe internet efectuate prin browser-ul deţinut de Mozilla Foundation, vor duce spre rezultate furnizate de site-ul Yahoo! şi nu de Google, ca până acum.

Decizia vine în urma unui acord (în prezent valabil numai în SUA) stabilit între cele două companii care va fi valabil timp de cinci ani. Prin acest acord, Yahoo! are ca scop creşterea cotei sale de piaţă, care este strâns legată de publicitate.

Potrivit celor mai recente date furnizate de StatCounter, în prezent prin Yahoo! sunt realizate doar 10% din căutările efectuate de pe calculatoarele din SUA, faţă de 67% efectuate prin Google. În afară de PC-uri, acordul dintre Yahoo! şi Firefox va acoperi, de asemenea, căutările pe browser pentru smartphone-uri şi tablete.

Firefox deţine 10,4% din piaţă (căutările pe PC + dispozitive mobile), potrivit cercetătorilor de la StatCounter, în timp ce rivalul Chrome, browserul Google, deţine 33,5%.

"Echipa noastră a lucrat îndeaproape cu Mozilla pentru crearea unei experienţe de căutare curată, modernă şi captivantă, pe care o vor lansa utilizatorilor Firefox din SUA, în decembrie, şi tuturor utilizatorilor de Yahoo! la începutul anului 2015", a scris Marissa Mayer, CEO-ul Yahoo!, pe blog-ul companiei.