Firea, pusă pe fapte mari: Vom înfiinţa câte un teatru în fiecare sector al Capitalei

Primăriţa Gabriela Firea vrea să înfiinţeze, în colaborare cu ceilalţi edili din Capitală, câte un teatru în fiecare sector. Şi planurile sale nu se opresc aici.
Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

În perioada imediat următoare se preconizează înfiinţarea câte unui teatru în fiecare sector al Capitalei, iar preşcolarii, şcolarii, liceenii şi studenţii vor avea transport gratuit spre şi dinspre activităţile culturale, teatre, muzee. De asemenea, va fi acordat "un numar semnificativ de bilete şi invitaţii, pentru elevi şi studenţi, la evenimentele organizate de Municipalitate", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, relatează Hotnews.ro.

"Vom înfiinţa teatrul dramaturgilor români contemporani, unde să punem în valoare potenţialul dramaturgiei noastre actuale, o iniţiativă venită, de asemenea, din partea mediului cultural al Capitalei. (...) Aşa cum ştiţi, a început deja procedura oficială pentru organziarea licitaţiei în vederea construirii Teatrului Temporar, o clădire specifică, în care se vor muta, pe rând, teatrele care vor intra într-un proces de consolidare. (...)

De asemenea, voi supune atenţiei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) aprobarea organizării celui mai mare festival de teatru stradal, în primavara viitoare. Pe tot parcursul verii viitoare, se vor organiza evenimente circumscrise următorului concept: "Vacanţa culturală acasă", pentru ca bucureştenii care nu-şi pot permite să plece în concediu să poată să petreacă un timp liber de calitate, într-un mediu cultural adecvat, chiar aici, în Capitala", a precizat Gabriela Firea.

Mai mult, primăriţa Capitalei susţine că va acorda locuinţe actorilor şi regizorilor, alături de medici si profesori, prin demararea unui program de construire de locuinţe.

"În acest sens, în prima şedinţă a CGMB vom înfiinţa o societate de construcţii 100% a Municipalităţii, care va construi locuinţe pentru tineri şi cazuri sociale, pentru a acoperi numărul foarte mare de cereri pe care îl avem la nivelul Primăriei Capitalei şi al sectoarelor", a explicat Gabriela Firea.

În acelaşi timp, primăriţa a anunţat că va debloca organigrama teatrelor din Bucureşti şi a altor instituţii de cultură pentru ca acestea să îşi poată angaja oamenii de care au nevoie. Firea a explicat că, din cauza unei decizii guvernamentale din 2009-2010, toate teatrele din ţară au avut de suferit prin faptul că s-au blocat toate posturile.

Primăriţa Capitalei intenţionează, de asemenea, să propună CGMB o rectificare bugetară pentru toate instituţiile culturale din Bucureşti (teatre, muzee etc.) care au nevoie de anumite reparaţii, dotări, recuzită şi alte necesităţi.

"Ne propunem pentru anul viitor un minim de 50% în plus la actualul buget al culturii, iar acest buget să fie alocat pentru toate evenimentele culturale care se vor desfăşura în Capitală", a adăugat Gabriela Firea.