Mai mulţi lideri PSD, în frunte cu Firea, cer întrunirea de urgenţă a CExN pentru „a tranşa criza politică”

Primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, una dintre marile absenţe de la ultima şedinţă a Comitetului Executiv al PSD, alături de ministrul Olguţa Vasilescu, a solicitat întrunirea urgentă a conducerii partidului pentru a se tranşa mai repede criza politică din PSD.
Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

În timp ce Liviu Dragnea e plecat în teritoriu să-şi asigure susţinerea pentru viitorul Comitet Executiv Naţional de la Iaşi, mai mulţi lideri PSD - în frunte cu primăriţa Gabriela Firea - solicită întrunirea urgentă a Comitetului Executiv Naţional al PSD pentru a se tranşa cât mai repede războiul pentru putere dintre preşedintele partidului şi premierul Mihai Tudose.

"Privesc şi eu cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în viaţa politică de câteva zile. Nu pot fi indiferentă, chiar dacă sunt preocupată primordial de problemele Capitalei. Observ că motoarele administraţiei publice centrale şi locale au încetinit. Este o reacţie organică la criza politică. Trebuie reinstaurat un climat politic la standarde europene, cu profesionalism şi rigoare, fiind necesară întrunirea CExN pentru a tranşa criza politică. Orice soluţie va reieşi din dezbaterea CExN va fi mai utilă pentru ţară decât instabilitatea actuală", a precizat Gabriela Firea.

La scurt timp după ce Dragnea a trecut prin Vaslui, preşedintele organizaţiei judeţene de aici, Dumitru Buzatu, a solicitat şi el întrunirea de urgenţă a Comitetului Executiv.

"În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu membrii de partid din judeţ, la care a participat şi Liviu Dragnea, s-a solicitat convocarea imediată a CEX, pentru a se lămuri situaţia din partid. Guvernul nu mai are un dialog constructiv cu partidul, se profilează o ruptură şi nu ne dorim ca ea să se adâncească. Lucrurile trebuie puse urgent la punct. Nu mai putem aştepta CEX-ul de la sfârşitul lunii, s-ar putea să fie prea târziu", a declarat, pentru Agerpres, liderul PSD Vaslui.

Deşi Buzatu susţine că nu îşi doreşte ca Tudose să plece din funcţie, a subliniat că, în cazul în care nu va avea loc un dialog constructiv între el şi Dragnea, cel care ar trebui să facă un pas în spate ar trebui să fie primul ministru. În opinia lui, nu mai trebuie menţinută "situaţia conflictuală" care datează de ceva timp.

"Normal ar fi să se revină la un dialog, dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, sper ca premierul să aibă eleganţa să respecte promisiunea făcută atunci când a fost mandatat şi anume aceea de a demisiona din funcţie, dacă la un moment dat nu se va mai înţelege cu Liviu Dragnea", a afirmat Buzatu.

La rândul său, şi senatorul PSD Claudiu Manda a opinat că se impune un Comitet Executiv Naţional pentru că situaţia din ultimele zile nu poate aştepta până la CExN de la Iaşi, care ar urma să aibă loc în perioada 29-31 ianuarie.

"Consider că trebuie convocat cât mai repede Comitetul Executiv Naţional al PSD. Situaţia din ultimele zile nu poate aştepta până la CExN de la Iaşi. Românii aşteaptă de la noi predictibilitate şi stabilitate, aşteaptă punerea în aplicare a programului de guvernare asumat. Guvernul trebuie să funcţioneze ca o echipă unită şi să îşi ducă la îndeplinire obiectivul votat de Parlament: o viaţă mai bună pentru români", a transmis Manda.

Şi fostul ministru Rovana Plumb a avut o reacţie similară.

"Situaţia de instabilitate din ultima perioadă nu mai poate continua! Fiecare zi care trece într-un astfel de climat este dăunătoare românilor. De aceea, consider că PSD trebuie să convoace cât mai rapid CExN - pentru a tranşa lucrurile şi pentru a ne întoarce la o stare de calm şi predictibilitate!", a precizat Rovana Plumb.

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, pentru Digi24, că şi ea doreşte ca această şedinţă să aibă loc cât mai devreme, pentru că "subiectul este dezbătut de toată presa şi, fără îndoială, generază şi o îngrijorare în populaţie", astfel că trebuie tranşat cât mai rapid.

În opinia fostului ministru, acest conflict are două soluţii: fie reconcilierea relaţiei dintre Dragnea şi Tudose, fie schimbarea premierului.

"Ar fi bine ca la CExN-ul următor să purtăm o discuţie serioasă despre cum putem democratiza puterea de decizie în partid şi despre cum putem face ca actuala guvernare să performeze. E necesar ca din Guvern să facă parte cei mai pregătiţi oameni pe care îi are partidul. Îmi doresc ca de această dată organizaţiile locale să fie mai implicate, pentru că nu e normal să decidă doar o mână de oameni. Partidul suntem noi, toţi cei care am muncit pentru a câştiga încrederea românilor. Premierul are responsabilitatea actului de guvernare dar trebuie sa aibă şi decizia", a transmis la rândul său ministrul Transporturilor, Felix Stroe, preşedinte al organizaţiei PSD Constanţa, unul dintre (deloc puţinii) susţinători ai lui Tudose.

Şi PSD Olt solicită organizarea "de urgenţă" a Comitetului Executiv Naţional al partidului.

"În urma consultării organizaţiilor locale din judeţ, PSD Olt, reprezentată de Paul Stănescu, în calitate de preşedinte, şi de Marius Oprescu, preşedinte executiv, solicită de urgenţă convocarea Comitetului Executiv Naţional al PSD. Această solicitare vine ca urmare a ultimelor evenimente din partid, derulate în spaţiul public, evenimente care au darul de a produce grave prejudicii de imagine PSD. PSD Olt doreşte, cât mai grabnic, ca aceste inadvertenţe să se clarifice imediat şi PSD să continue să guverneze ţara, aşa cum electoratul a decis şi dorit", se arată în comunicatul remis de PSD Olt.

Liderul PSD Galaţi consideră, de asemenea, că orice zi de întârziere în convocarea CExN este nocivă pentru evoluţia viitoare a partidului.

"Cred că PSD se află într-o situaţie deosebită datorită unor probleme de natură internă pe care doar noi putem să ni le rezolvăm. Consider că aceste probleme se datorează unor carenţe de comunicare internă, dar şi unor influenţe exterioare interesate. Din aceste motive consider că orice zi de întârziere în convocarea CExN al PSD nu poate fi decât nocivă pentru evoluţia viitoare a partidului. Colegii mei de partid mi-au transmis că trebuie să rezolvăm urgent toate problemele noastre interne, iar atmosfera din partid să revină la echilibru şi calm aşa cum este normal", a transmis Nica.

PSD Buzău - organizaţie controlată de vicepremierul Mihai Ciolacu - se poziţionează de partea lui Tudose.

"Avem o Guvernare bună şi un premier capabil să implementeze programul de guvernare votat de români! Guvernul Tudose are toată susţinerea mea! A demonstrat că poate asigura o guvernare eficientă, că echipa de guvernare are foarte multe realizări, bazate şi pe o strânsă colaborare cu administraţia publică locală. România are nevoie de o guvernare stabilă! Un guvern nu poate asigura creşterea economică şi dezvoltarea ţării dacă nu are continuitate în activitate! Să nu uităm că ne aflăm în Anul Centenarului şi este foarte important să demonstrăm că suntem uniţi şi vom duce la îndeplinire toate promisiunile făcute românilor!", a afirmat Petre Emanoil Neagu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.

În "hora" pesedistă a intrat şi ministrul Apărării, Mihai Fifor.

"Situaţia tensionată din aceste zile, manifestată atât la nivel guvernamental, cât şi fals indusă în interiorul PSD, trebuie să înceteze cât mai curând posibil. Singura soluţie pentru rezolvarea acestor probleme este convocarea de urgenţă a unui Comitet Executiv Naţional, în care să se analizeze cauzele care au dus la apariţia acestei situaţii. Comitetul Executiv este singurul for statutar în care se pot lua deciziile corecte pentru ca această stare de fapt, care afectează grav atât imaginea partidului, cât şi actul de guvernare, să înceteze cât mai repede. Am promis românilor o guvernare puternică, stabilă, cu susţinerea totală a coaliţiei majoritare PSD-ALDE, o guvernare care să pună în aplicare, punct cu punct, programul votat de milioane de români în decembrie 2016, dar şi să respecte angajamentele asumate faţă de partenerii noştri externi", a comentat Fifor.

Şeful PSD Arad, Dorel Căprar, cere şi el convocarea urgentă a Comitetului Executiv şi anunţă că va "merge până la capăt" alături de Dragnea.

"Datorită evoluţiei evenimentelor de pe scena politică internă, consider că în situaţia de faţă se impune convocarea de urgenţă a a Comitetului Executiv Naţional pentru clarificarea lucrurilor în interiorul partidului nostru. Obiectivul comun este doar unul: punerea în aplicare a măsurilor din Programul de Guvernare. Poate unii au uitat că în urmă cu un an de zile, cu Liviu Dragnea în fruntea partidului, PSD a obţinut cel mai bun rezultat din istoria sa. Cu Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte, PSD a obţinut guvernarea, alături de ALDE, iar domnul Tudose a obţinut postul de premier. Cum să vii după o bătălie atât de grea, în care toţi ştim cât am avut de suferit, să ceri decapitarea generalului care te-a dus la victorie ? N-ai face altceva decât să dai satisfacţie celor care au pierdut bătălia şi care stau acum cu sufletul la gură sperând că domnul Dragnea nu va mai rezista mult în fruntea PSD", a notat Căprar.

La rândul său, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, s-a poziţionat alături de Tudose.

"Mă aştept ca în viitorul CExN să discutăm mai mult despre modalităţile prin care acest guvern să funcţioneze şi mai bine decât a funcţionat până în prezent. Guvernul e unul politic, dar cred că premierul trebuie să fie în orice situaţie şeful Guvernului – aşa cum este perceput de alegători, prezentat de mass-media şi acuzat, dacă este cazul, atunci când există eşecuri. Şeful Guvernului ştie cu ce miniştri poate lucra şi ce oameni nu corespund exigenţelor lui de lider, la fel cum se întâmplă într-o companie care trebuie să producă pentru a exista pe piaţa liberă. Dacă privim România ca pe o companie, trebuie să înţelegem necesitatea de a avea acea organizare care să ne ajute să o conducem spre atingerea obiectivelor pe care ni le dorim cu toţii. Suntem încă la început de drum pentru a restabili încrederea românilor în clasa politică, iar premierul Mihai Tudose a demonstrat că cetăţenii acestei ţări vor să fie conduşi de un lider care le înţelege problemele şi caută rezolvarea corectă, fără a face jocuri politice şi fără a lua decizii pripite", a declarat Dobre.

Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a avertizat că o nouă schimbare de Guvern "ar fi sinucidere politică".

"Nu este stilul meu să mă exprim pe teme importante pentru PSD prin postări pe pagina de Facebook, dar momentul mă obligă. Am luat act de intenţia convocării şedinţei Comitetului Executiv Naţional pentru ziua de luni, 15.01.2018, la cererea mai multor lideri ai partidului Sunt îngrijorat cu privire la evoluţiile interne din partid şi cred că ne aflăm într-un moment de răscruce. Performanţele economice înregistrate în anul 2017, creşterile de salarii şi pensii şi alte lucruri bune ale guvernării au fost, în bună parte, anulate de conflictul intern. Consiliile Judeţene, primarii, oamenii din judeţe au nevoie de un Guvern care să le sprijine proiectele. România are nevoie de stabilitate pentru a continua să se dezvolte. Oamenii aşteaptă de la noi rezultate, locuri de muncă mai bine plătite, autostrăzi, şcoli, spitale. Nu cred că putem să o luăm mereu de la capăt din 6 în 6 luni. Ar fi sinucidere politică pentru Partidul Social Democrat o nouă schimbare de Guvern", a precizat Ţuţuianu.

Liderul PSD Dâmboviţa a subliniat că nu este de acord ca partidul şi guvernarea să fie sacrificate "pentru răfuielile şi ambiţiile personale ale unor lideri".

"O demisie a primului-ministru sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern ar duce partidul din nou la mâna preşedintelui Iohannis (pentru desemnarea premierului) şi la un vot în Parlament, ambele situaţii creatoare de incertitudini. De aceea, trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să conştientizăm gravele prejudicii de imagine pe care le poate înregistra partidul, precum şi riscul aruncării ţării în instabilitate politică. Este datoria noastră să fim lucizi. Trebuie să strângem rândurile, să analizăm care este cea mai bună soluţie pe baza unei decizii colective şi democratice, făcând apel la toţi oamenii competenţi care pot da un plus actului de guvernare. Nu sunt de acord să sacrificăm partidul şi guvernarea pentru răfuielile şi ambiţiile personale ale unor lideri! Am fost şi rămân un om de partid. Militez pentru unitatea acestuia, diversitatea de opinii şi pentru luarea deciziilor în structurile statutare", a punctat Ţuţuianu.

Primul care a cerut convocarea CExN în cadrul căruia să fie retras sprijinul politic pentru echipa Tudose-Ciolacu a fost deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

"Am citit. Eu încă sper ca Tudose să rămână prim-ministru. Punct", a declarat Liviu Dragnea, întrebat fiind despre propunerea înaintată de Rădulescu.

Surse din PSD au dezvăluit pentru HotNews că Dragnea forţează convocarea şedinţei Comitetului Executiv pentru a cere demisia lui Tudose. În acelaşi timp, se pare că premierul ar urma să facă la rândul său o mutare în cursul acestui week-end, însă nu e clar ce anume va face.

Între timp a apărut şi informaţia că şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD va avea loc luni.