Finanţarea cercetării, din nou un măr al discordiei

(JORGE DIRKX / AFP / Getty Images)

Prim-vicepreşedintele noului PNL Andreea Paul acuză că decizia PSD-ului de a desfiinţa UEFISCDI - Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării pentru a o înlocui mai multe structuri paralele din trecut, înseamnă jertfirea a 100 de milioane de euro pentru cercetare pe altarul prieteniilor politice.

"Desfiinţarea structurii UEFISCDI pentru finanţarea cercetării româneşti - perfectibilă, e adevărat (doar se confruntă şi ea cu presiunea potenţial coruptibilă a 100 de milioane de euro) - este o greşeală. PSD ne propune înlocuirea UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării) cu mai multe structuri paralele din trecut, în loc să discutăm despre soluţii de SIMPLIFICARE a demarării şi desfăşurării celor mai bune proiecte de cercetare româneşti, selectate pe criterii europene.", arată Andreea Paul, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"Cum să procedăm retrograd şi să restaurăm o structură cu mai multe entităţi care să complice sistemul şi aşa încă birocratic?" se întreabă deputatul, precizând că în opinia PNL, desfiinţarea unei structuri pentru a fi înlocuită cu un sistem mai arborescent de luare a deciziilor pentru repartizarea banilor de cercetare este aberantă. "În spatele deciziei de desfiinţare a UEFISCDI există orice altceva decât o bună intenţie.", acuză PNL.

Despre explicaţiile care s-ar putea ascunde în spatele dorinţei PSD de a desfiinţa UEFISCDI, Andreea Paul enumeră următoarele: fie este vorba de eroarea sau prostia pură a guvernanţilor, ipoteză care se elimină "atunci când observăm perseverenţa cu care procesul destructiv continuă, fără a se lua în seamă protestele a nenumărate persoane din domeniul cercetării absolut autorizate în a trage semnalul de alarmă către Guvern", fie este vorba despre aceeaşi poveste care goleşte accelerat băncile Parlamentului şi cabinetele ministeriale.

Nu cumva este vorba de bani? Despre cei 100 de milioane de euro care trebuie să fie jertfiţi, după cutuma locului, pe altarul prieteniilor politice?

De asemenea, aşadar, ridicăm două întrebări:

1. Doreşte PSD să dea banii pentru cercetare cui trebuie, nu cui merită?

2. Doreşte PSD să se dea 100 de milioane de euro pentru proiecte precum - "Analiza contribuţiei folosirii culorii roşii la creşterea producţiei de lapte", "Propunere de restructurare a unui grup politic de persoane fără a-i schimba membrii" sau "Teză de doctorat despre obţinerea tezelor de doctorat fără obţinerea tezei de doctorat"?

Haideţi să oprim proiectul de desfiinţare a UEFISCDI până nu ne facem de ruşine şi mai mult.", mai scrie Andreea Paul.

Alte posibile motivaţii ale desfiinţării UEFISCDI

Contactat de Epoch Times pentru o opinie pe această temă, Dr. George Epurescu, CS III INFLPR, vicepreşedinte sindicatului INFLPR "Radiaţia", ai cărui membri au ieşit recent în stradă pentru a protesta faţă de tăierea bugetelor alocate institutelor naţionale a opinat că, în prezent UEFISCDI este folosit politic pentru a pune mâna pe banii cercetării, bani care se pot albi uşor şi direcţiona către politic.

Potrivit cercetătorului, în prezent există presiuni politice mafiote de reseparare a instituţiilor ce finanţează cercetarea, una din consecinţele împărţirii UEFISCDI în mai multe entităţi fiind ascunderea banilor furaţi prin programe fantomă cu finanţare dublă sau chiar triplă pe proiecte.

“UEFISCDI este o instituţie căpuşă care provine strict din mediul universitar, nu din cercetare. Ei au acaparat cercetarea prin UEFISCDI. Înainte erau mai multe. Pentru Institutele Naţionale de Cercetare Dezvoltare, principala autoritate de finanţare era Centrul Naţional de Management Programe, apoi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică gestiona finantarea de baza - programul Nucleu al INCD-urilor. CNCSIS prin UEFISCSU finanţa doar învăţământul superior, iar Inovarea aparţinea Politehnicii. Prin comasare au adus universităţile la conducerea cercetarii. UEFISCSU era Unitatea executivă de finanţare a învăţământului superior şi cercetării ştiinţifice universitare. Apoi au făcut “anagrame” şi a ieşit UEFISCDI, controlată de mafia universitară: Andronescu, Marga, etc.” a explicat pentru Epoch Times Dr. George Epurescu.

Potrivit lui George Epurescu, cercetarea este o zonă de finanţare uşor de albit şi spălarea de bani curge natural cât timp controlul politic este primordial”, adăugând că soluţia ar fi înfiinţarea ministerului cercetării şi finanţarea prin structura ministerului a tuturor formelor de cercetare cu bani publici, însă politicul insistă pentru diverse unităţi de finanţare, ca să fugă de răspundere.

“Lupta politică declanşată de cele două blocuri PSD şi PNL cu privire la UEFISCDI arată fără echivoc faptul că cercetarea româneasca a fost mereu la cheremul intereselor politico-financiare ilegitime. Iată că partidele se ceartă din nou pe bugetul cercetării. După ce au distrus patrimoniul institutelor şi au sifonat fără jenă bugetul spre proiecte fantasmagorice finanţate şi rasfinantate, acum se încearcă o nouă schemă de fraudare a bugetului şi aşa redus al cercetării ştiinţifice prin înfiinţarea mai multor unităţi de finanţare care să ducă la pierderea urmelor banilor. După ce tot interese ilegitime au dus la unificarea unităţilor de finanţare, iată că schema nu mai răspunde unor interese police. Lupta pentru supremaţie în domeniul gestionarii frauduloase a fondurilor a reînceputCercetarea românească are nevoie pentru a rămâne pe linia de plutire şi în 2015 de o sumă echivalentă cu şpaga luată de Vanghelie. Însă politicul vrea să distrugă şi să acapareze bugete şi patrimoniul.” concluzionează Epurescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne