Filmul "Poziţia copilului" va reprezenta România la Oscar, categoria "cel mai bun film străin"

Regizorul Călin Peter Netzer, prezentând premiul Ursul de aur, câştigat pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Berlin 2013, cu pelicula "Poziţia copilului".
Regizorul Călin Peter Netzer, prezentând premiul Ursul de aur, câştigat pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Berlin 2013, cu pelicula "Poziţia copilului". (Andreas Rentz / Getty Images for BMW)

Mulţi dintre cei ce au vizionat "Poziţia copilului" spun că este cel mai bun film românesc pe care l-au văzut în ultimii ani. Este şi părerea specialiştilor din domeniul cinematografiei, care au decis că pelicula în regia lui Călin Peter Netzer să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin.

Filmul "Poziţia copilului" a fost ales cu unanimitate de voturi să reprezinte România la premiile Academiei de film americane ediţia 2013 de către un juriu format din Eugenia Vodă, critic şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic şi istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film si director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Dana Duma, critic de film, Irina Margareta Nistor, critic de film şi directorul de imagine şi regizorul Dinu Tănase, informează un comunicat al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Premiera filmului a avut loc chiar în cadrul celei de-a 63-a ediţii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (7 - 17 februarie 2013), unde a şi câştigat mult râvnitul trofeu, Ursul de Aur.

“Poziţia copilului” vorbeşte cu dramatism, emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul său adult. Este un film, după cum îl descriu chiar realizatorii săi, "despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora." În acelaşi timp, filmul este o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Mama abuzivă, interpretată de Luminiţa Gheorghiu, îşi pune în joc toate resursele şi trucurile pentru ca fiul său, jucat de Bogdan Dumitrache, să nu ajungă la închisoare după ce a ucis un tânăr într-un accident. Alături de ei, la succesul filmului au contribuit actorii Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Tiţieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa.

Pelicula este cel de al treilea lung metraj al tânărului regizor, în vârsta de 37 de ani după "Maria", coproducţie România, Franţa şi Germania şi "Medalia de Onoare" cu Victor Rebengiuc în rolul principal.

"Poziţia copilului" este o producţie Parada Film, în coproducţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, BMW Motor AG, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România. Campania de promovare a filmului în România a fost sprijinită de Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul Cultural Român.

În 2012, România a fost reprezentată la Oscar de filmul lui Cristian Mungiu, "După dealuri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură