Filipine lovit de 10 cutremure. Vulcanul Mayon erupe

(Captură Imagine)

Filipine a fost lovit duminică de 10 cutremure în cele 7.000 de insule din ţară. Cutremurele au avut loc pe fondul erupţiei vulcanului Mayon, fenomen care a provocat evacuări răspândite după ce nivelul de alertă a fost ridicat la trei, a anunţat Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine.

Primul cutremur a lovit la ora 5:40 a.m., fiind urmat de altele la orele 7:25 a.m., 2:59 p.m., 3 p.m., 4:49 p.m., 8:01 p.m., 8:21 p.m. şi 9:42 p.m.

Cutremurele au înregistrat magnitudini diferite, începând cu 2,9 şi apoi au înregistrat 2,4, 2,8, 2,5, 2,2, 3,4, 2,3 şi 2,4.

Dar, cele mai mari două cutremure, care au avut loc la orele 11:20 p.m. şi 11:49 p.m., au avut magnitudini de 4,9 şi, respectiv, 5,2.

Cutremurul cu magnitudine 4,9 a lovit în largul coastei nord-vestice a uneia dintre cele 7.000 de insule filipineze, în apropierea oraşului Paluan. Iar cutremurul cu magnitudine 5,2 a lovit în aceeaşi zonă, câteva minute mai târziu, la aproximativ 9 km de Paluan.

Cutremurele aparent au fost simţite în provincii învecinate precum Metro Manila, susţin unii rezidenţi.

Utilizatorii de media socială au discutat imediat pe Internet despre cutremure.

Un utilizator de Twitter a precizat: “L-am simţit în Pasay şi locuiesc la etajul 12. Am crezut că sunt doar ameţit şi am verificat imediat apa în baie, care mi-a fost confirmat [cutremurul]”.

Un alt utilizator a susţinut: “L-am simţit în Imus, [provincia] Cavite, mai devreme”.

Şi un altul a adăugat: “Am simţit cutremurul în Manila, dar a fost foarte slab”.

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs) a afirmat că se estimează că nu vor fi pagube, însă unele replici probabil vor avea loc.

USGS a susţinut că unul dintre cutremure a avut o adâncime de 34,9 km.

Cutremurele au avut loc după ce vulcanul Mayon, localizat în provincia centrală filipineză Albay, a erupt sâmbătă după-amiază. De asemenea, duminică dimineaţa a avut loc o erupţie pe durata a cinci minute.

Phivolcs a ridicat nivelul de alertă la 2 în primele ore ale zilei de duminică, ceea ce înseamnă că activitatea curentă este “probabil de origine magmatică, lucru care ar putea duce la alte erupţii freatice sau, în cele din urmă, la erupţii magmatice periculoase”.

O erupţie freatică, cunoscută sub numele de explozie freatică, are loc atunci când magma încălzeşte apa de adâncime sau de suprafaţă, rezultând în ridicarea aburilor către cer.

După câteva ore, nivelul de alertă a fost ridicat de la 2 la 3, în condiţiile în care Phivolcs a avertizat că ar putea avea loc o “erupţie periculoasă” în câteva zile sau săptămâni.