Fiica comandantului lagărului de la Auschwitz a lucrat în secret pentru Balenciaga

Auschwitz-Birkenau.
Auschwitz-Birkenau. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)

Brigitte Höss, fiica celui care a fost comandant al lagărului de la Auschwitz, Rudolf Höss, a lucrat în secret ca asistentă de modă la Washington de teamă ca trecutul ei să nu-i pună în pericol cariera, informează marţi ziarul spaniol El Mundo.

După 40 de ani, Brigitte Höss a îndrăznit să-şi dezvăluie originile într-un interviu acordat ziarului The Washington Post. Ea a povestit că se simţea ruşinată de responsabilitatea tatălui său pentru crimele Holocaustului şi că a fost surprinsă de faptul că designerul evreu a iertat-o când i-a mărturisit într-o zi originile sale, sub efectul aburilor alcoolului.

Trăind cu un mare conflict intern după ce a descoperit atrocităţile comise de tatăl său, responsabil de moartea a 1,1 milioane de evrei, a zeci de mii de ţigani şi de deţinuţi politici, Brigitte susţine că şi-l aminteşte pe părintele său, ca pe 'cel mai bun dintre oameni, mereu blând cu cei care îl înconjurau'.

Brigitte, care locuieşte în nordul statului Virginia, spune că s-a temut de multe ori pentru viaţa sa, motiv pentru care a decis să-şi ascundă originile. 'Sunt oameni nebuni pe aici. Puteau să-mi dea foc casei ori să împuşte pe cineva din familia mea', a povestit ea.

Azi are 80 de ani şi aproape întreaga viaţă şi-a dedicat-o modei. Imediat ce s-a încheiat Al Doilea Război Mondial, ea a fugit în Germania ca să înceapă o nouă viaţă în Spania, unde a lucrat ca manechin la casa de modă Balenciaga. În 1961 s-a căsătorit cu un inginer americano-irlandez care lucra la Madrid. Când i-a mărturisit soţului marele secret pe care îl ţinea ascuns, el a înţeles-o spunându-i că este şi ea 'o victimă ca mulţi alţii'.

Au decis să nu mai vorbească niciodată despre acest subiect. Munca soţului i-a făcut să locuiască în multe ţări precum Liberia, Grecia, Iran şi Vietnam înainte de a se muta - împreună cu cei doi copii - la Washington în 1972. Aici s-a dedicat trup şi suflet unui 'boutique' care confecţiona şi vindea rochii de mirese pentru viitoarele soţii ale congresmenilor americani.

Brigitte şi soţul ei au divorţat în 1983, iar ea locuieşte azi cu fiul şi nepoţii ei, cărora nu a vrut să le povestească nimic despre trecutul său de teamă să nu-i împovăreze cu suferinţele provocate de tatăl său.