Fenomen rar: o gaură neagră se mişcă cu viteză supersonică pe o rută de coliziune cu un roi de galaxii

O gaură neagră gigantică se deplasează cu o viteză supersonică spre centrul unui roi de galaxii: fenomenul a fost "capturat" de Sardinia Radio Telescope (SRT), de la Institutul Naţional de Astrofizică (INAF) din Italia.
O gaură neagră gigantăse deplasează la o viteză supersonică spre centrul unui roi de galaxii
O gaură neagră gigantăse deplasează la o viteză supersonică spre centrul unui roi de galaxii (INAF)

Imaginea este prima de acest gen, care surprinde o gaură neagră, luată de SRT şi a fost elaborată de un grup de cercetători de la INAF şi de la Universitatea din Cagliari.

În imagine se vede materia care înconjoară gaura neagră şi jeturile lansate în spaţiu. Rezultatul, care va fi publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, este, de asemenea, primul studiu efectuat cu datele preluate de Sardinia Radio Telescope (SRT). Gaura neagră domină nucleul unei galaxii eliptice situată la o distanţă de aproximativ 300 de milioane de ani lumină de Terra. Împreună se află în rută de coliziune cu un roi de galaxii, numit 3C129, şi sunt acţionate de forţa gravitaţională generată de impresionanta concentrare de materie întunecată, galaxii şi gaze fierbinţi.

Imaginile radio dezvăluie, de asemenea, cum gaura neagră atrage materia din spaţiul din jurul său şi că o parte din acest material nu cade în gaura neagră, ci este evacuat de-a lungul a două jeturi de plasmă şi formează o spectaculoasă dâră radio mult mai extinsă decât galaxia în sine.

„Fenomenul este similar în parte cu dârele produse de avioane”, explică Matteo Murgia, de la INAF - Observatorul din Cagliari, primul autor al studiului. În acest caz, a adăugat el „aşa zisul 'combustibil nears' constă din câmpuri magnetice şi de electroni de mare energie, care se răcesc emiţând unde radio”.

A fost calculat, de asemenea, cum gaura neagră se mişcă cu o viteză supersonică.

În atmosfera terestră, viteza sunetului este de aproximativ 1.200 de kilometri pe oră, dar în atmosfera roiului de galaxii din jurul găurii negre, un gaz ultra rarefiat care atinge o temperatură de zeci de milioane de grade Kelvin, viteza sunetului este echivalentă cu 4 milioane de kilometri pe oră. Gaura neagră se deplasează cu o viteză de până la 1,5 ori mai mare decât această limită.

„O altă trăsătură caracteristică - a continuat Murgia - este prezenţa, în faţa galaxiei, a unei unde de şoc similară cu cea care precede un avion supersonic militar. Cu oarecare surpriză am constatat că viteza măsurată este exact cea care a fost teoretizată pentru a justifica prezenţa undei de şoc.

Surse: Agenzia ANSA, Europapress, Repubblica.it

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură