Femeile israeliene protestează împotriva politicilor războinice promovate de Tel Aviv


Femei israeliene afişează pancarte şi steaguri în timpul unui marş anti-război în faţa Knesset-ului din Ierusalim, 4 martie 2015.
Femei israeliene afişează pancarte şi steaguri în timpul unui marş anti-război în faţa Knesset-ului din Ierusalim, 4 martie 2015. (Captură Foto)

Femeile israeliene au organizat un protest în Ierusalim pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de atitudinea agresivă şi criminală a politicienilor din Tel Aviv faţă de palestinieni.

Conform rapoartelor media de vineri, mii de femei s-au adunat în faţa Parlamentului israelian – Knesset – din Ierusalim şi au cerut autorităţilor statului să adopte o abordare paşnică în chestiunea palestiniană.

Manifestantele au afişat pancarte anti-război şi au scandat mesaje precum “Alegem viaţa” şi “Vom vota pentru un acord de pace”, făcând referire la viitoarele alegeri parlamentare care se vor desfăşura în teritoriile palestiniene ocupate în 17 martie.

De asemenea, manifestantele l-au criticat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru crimele comise de regimul israelian împotriva palestinienilor în timpul ofensivei asupra Fâşiei Gaza în 2014.

Protestul a fost organizat de organizaţia “Women Wage Peace”, care a fost înfiinţată după acea ofensivă. Rudele unora dintre soldaţii israelieni care au luat parte la cel mai recent asalt au participat de asemenea la demonstraţie.

În acelaşi timp, partidul de aripă dreapta Likud şi Uniunea Sionistă de centru-stânga, rivalii majori ai alegerilor din 17 martie, au închis ochii în faţa problemei palestiniene în timpul campaniei lor electorale.

Israelul a lansat un război de 50 de zile asupra Fâşiei Gaza în iulie 2014. Peste 2.140 de palestinieni, incluzând 577 copii, au fost ucişi în atacul israelian. Alţii peste 11.100 de persoane, incluzând 3.374 copii, 2.088 femei şi 410 adulţi, au fost rănite.

Atacul israelian a distrus mii de locuinţe, forţând aproximativ 170.000 de palestinieni să îşi lase casele în urmă.

Netanyahu a fost aspru criticat de mulţi oficiali israelieni, incluzând membri ai propriei sale coaliţii, după ce a ajuns la un acord cu grupurile de rezistenţă palestiniene în 26 august 2014.

Mulţi israelieni cred că regimul a eşuat să obţină o victorie clară în acea ofensivă, care a avut consecinţe economice asupra Israelului. Aproximativ 70 de soldaţi israelieni au fost ucişi în acel conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.