Femeie ucisă într-un “incident terorist” în Irlanda de Nord

Un automobil incendiat în Londonderry, Irlanda de Nord, 18 martie 2019
Un automobil incendiat în Londonderry, Irlanda de Nord, 18 martie 2019 (Screenshot)

O femeie în vârstă de 29 de ani a fost împuşcată mortal în cursul nopţii de joi spre vineri în timpul unui protest violent în cartierul Creggan din oraşul Londonderry, din Irlanda de Nord, a declarat poliţia, potrivit Deutsche Welle.

Mark Hamilton, adjunct al şefului poliţiei, a susţinut într-o declaraţie publicată pe Twitter că poliţia tratează situaţia ca un “incident terorist”.

“Din păcate, pot confirma că după focurile de armă trase în această noapte în Creggan, o femeie de 29 ani a fost ucisă”, a declarat Hamilton. “Tratăm situaţia ca un incident terorist şi am lansat o investigaţie pentru crimă”.

Pietre şi bombe cu petrol au fost aruncate asupra unor maşini de poliţie în Creggan, o zonă naţionalistă a oraşului, potrivit British Press Association, care a distribuit imagini cu poliţişti puternic înarmaţi şi o serie de automobile incendiate.

Violenţele au avut loc în timp ce poliţia se afla în cursul unei operaţiuni de securitate în cartier, potrivit rapoartelor media.

Weekend-ul Paştelui este un moment cheie al anului în care republicanii care se opun prezenţei britanice în Irlanda de Nord marchează aniversarea unei revolte din 1916 împotriva conducerii britanice.

Liderii celor mai mari partide din Irlanda de Nord – partidul irlandez naţionalist Sinn Fein şi Partidul Unionist Democratic, care este pro-britanic – au condamnat incidentul.

Uciderea femeii are loc la câteva luni după ce o maşină capcană a fost detonată în faţa unui tribunal în Londonderry, în luna ianuarie. Patru suspecţi au fost arestaţi în acel caz.

Incidentul a evidenţiat ameninţarea din partea grupurilor militante care se opun acordului de pace din 1998 ce a pus capăt, în mare parte, conflictului de trei decenii din Irlanda de Nord. Temerile privind reinstaurarea unei graniţe între Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză s-au amplificat de asemenea, în condiţiile în care Londra şi Bruxelles-ul se află în procesul de stabilire a termenilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe