Felii de carne de viţel cu lămâie


Felii de carne de viţel cu lămâie
Felii de carne de viţel cu lămâie (Mioara Stoica/Epoch Times România)

Carne albă sau carne roşie? Unii preferă carnea de pasăre, alţii pe cea de vită, iar alţii exclud carnea definitiv din dieta lor. Totuşi, care-i cea mai bună alegere?

O friptură din carne slabă de vită (120 g) furnizează 16% din necesarul zilnic de fier la femei şi 20% din necesarul de fier pentru bărbaţi. Carnea de vită furnizează de asemenea o doză semnificativă de vitamina D, care împiedică apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi. În cazul copiilor, 100 g carne de vită slabă asigură în jur de 20% din necesarul zilnic de vitamina D.

În carnea slabă de vită se găseşte un acid cu proprietăţi deosebite – acidul linoleic conjugat, care are rol în arderea grăsimilor şi prevenirea obezităţii. Dezavantajele apar în cazul consumului excesiv, fie că ne referim la carnea albă, fie la cea roşie.

Iată o reţetă hrănitoare şi gustoasă, extrem de simplu de pregătit. Un adevărat deliciu.

Ingrediente pentru 4 persoane:

600 de grame de pulpă de viţel tăiată în felii

1 lămâie

1 legătură de pătrunjel

2 linguri de făină albă

40 de grame de unt

sare şi piper după gust

Timp de pregătire: 10 minute

Timpul de gătit: 10 e minute

Dificultate: uşoară

Răzuiţi coaja de lămâie, tăiaţi pătrunjelul mărunt şi amestecaţi-le. Stoarceţi lămâia şi filtraţi sucul.

Acoperiţi feliile de carne de viţel cu o foaie de hârtie folosită pentru copt şi aplatizaţi-le cu un ciocan folosit pentru preparat şniţelele. Treceţi-le prin făină, după care scuturaţi-le un pic pentru a îndepărta făina în exces.

Topiţi untul întră-o tigaie largă la foc mare, întindeţi feliile de carne încercând să nu le suprapuneţi. Prăjiţi-le timp de 2 minute, întorcându-le la jumătatea timpului cu o spatulă pentru nu le înţepa.

Adăugaţi sucul de lămâie filtrat, micşoraţi flacăra la aragaz şi continuaţi prăjirea pentru alte 5 minute. Adaugaţi sare şi piper după gust, presaraţi pătrunjelul tăiat mărunt amestecat cu coaja de lămâie răzuită. Se servesc calde.

Din experienţă

Pentru o prăjire perfectă a deliciosului preparat este foarte important ca feliile de carne să nu se suprapună în tigaie. Dacă nu aveţi o tigaie destul de largă, prăjiţi-le în două rânduri, ţinându-le la cald pe cele deja prăjite.