FC Sevilla a cucerit pentru a doua oară consecutiv trofeul Europa League

(youtube.com)

FC Sevilla a reuşit pentru a doua oară consecutiv să cucerească trofeul Europa League la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Naţional din Varşovia, după ce s-a impus în finală cu scorul de 3-2 (2-2) în faţa formaţiei ucrainiene Dnepr Dnepropet.

Echipa spaniolă Sevilla, care şi-a asigurat astfel un loc în Liga Campionilor (Spania va avea cinci echipe), au câştigat graţie golurilor marcate de polonezul Grzegorz Krychowiak (28) şi columbianul Carlos Bacca (31, 73), în timp ce pentru Dnepr, revelaţia competiţiei, echipă la care fundaşul român Alexandru Vlad a fost rezervă, au înscris Nikola Kalinic (7), Ruslan Rotan (44).

Ibericii, care au câştigat competiţia pentru a patra oară (două Cupe UEFA, două Europa League), se impusese anul trecut în faţa formaţiei portugheze Benfica, la loviturile de departajare, cu scorul de 4-2.

În finala de la Varşovia, Sevilla, care pornea mare favorită, s-a trezit condusă pe tabelă din minutul 7, când croatul Kalinic a marcat cu capul din centrarea lui Matheus.

Andaluzii au pus presiune pe poarta lui Dnepr şi Reyes a irosit prima ocazie clară a echipei lui Unai Emery, în minutul 20. Mbia a trimis şi el periculos, cu capul, dar Boiko a fost la post (24).
Sevilla a restabilit egalitatea în minutul 28, când polonezul Krychowiak a reuşit să trimită mingea în plasă, în urma unui corner, cu toată opoziţia lui Boiko. Ibericii au preluat conducerea peste doar trei minute, când Bacca a fost lansat excelent de Reyes şi columbianul l-a executat pe Boiko (31).

Dnepr a suportat bine şocul şi a fost aproape de gol în minutul 37, dar Rico a deturnat în corner şutul foarte bun al lui Konoplianka. După un şut periculos al lui Aleix Vidal (42), echipa ucraineană a restabilit egalitatea în finalul primei reprize, prin Rotan, care a transformat impecabil o lovitură de la 25 de metri (44).

Repriza secundă a fost lipsită de ocazii clare de gol în prima sa parte, dar uşor-uşor Sevilla şi-a impus jocul. Krychowiak (67) a fost blocat in extremis în momentul şutului de Matheus, apoi ibericii au cerut penalty la un contact în careu între Vitolo şi Matheus (69), iar în minutul 73 Bacca a lovit din nou, lansat în careu de Vitolo.

Bacca a mai avut două oportunităţi foarte mari de gol, dar în primă instanţă Boiko a făcut o minune (79) la lovitura sa de cap, iar a doua oară a trimis balonul alături de poartă (80).

Dnepr a forţat intrarea în prelungiri, dar Sevilla a rezistat fără probleme. Finalul a fost umbrit de un moment în care brazilianul Matheus s-a prăbuşit pe gazon (87), lângă un coechipier, şi şi-a pierdut cunoştinţa pentru câteva momente, aparent în urma unei comoţii. Matheus a fost evacuat pe targă, iar Dnepr a a atacat în ultimele minute în inferioritate numerică.

Sevilla a câştigat toate cele patru finale pe care le-a jucat în competiţie: la Eindhoven (cu Middesbrough FC, în 2006), la Glasgow (împotriva formaţiei Espanyol Barcelona, 2007), în Cupa UEFA, la Torino (cu Benfica, în 2014), în Europa League, iar acum la Varşovia. Andaluzii au cucerit şi o Supercupă a Europei, dar le-au ratat pe celelalte două.

Sevilla a devenit primul club care câştigă de patru ori Cupa UEFA/Europa League.

Dnepr Dnepropetrovsk — Sevilla FC 2-3 (2-2)
Au marcat: Nikola Kalinic (7), Ruslan Rotan (44), respectiv Grzegorz Krychowiak (28), Carlos Bacca (31, 73).
Varşovia, Stadion Narodowy: 56.000 spectatori
Europa League — finala

Au evoluat echipele:
Dnepr: 71. Denis Boiko — 44. Artem Fedeţki, 23. Douglas, 14. Evgheni Ceberiaciko, 12. Leo Matos — 7. Jaba Kankava (28. Evgheni Şahov, 85), 25. Valeri Fedorciuk (19. Roman Bezus, 68) — 99. Matheus, 29. Ruslan Rotan (căpitan), 10. Evgheni Konoplianka — 9. Nikola Kalinic (11. Evgheni Selezniov, 78). Antrenor: Miron Markevici.
Rezerve neutilizate: 16. Jan Lastuvka — 2. Alexandru Vlad, 20. Bruno Gama, 24. Valeri Lucikevici.

Sevilla: 29. Sergio Rico Gonzalez — 22. Aleix Vidal, 6. Daniel Carrico, 15. Thimothee Kolodziejczak, 2. Benoit Tremoulinas — 25. Stephane M'Bia, 4. Grzegorz Krychowiak — 10. José Antonio Reyes (căpitan; 23. Coke, 58), 19. Ever Banega (12. Vicente Iborra, 87), 20. Vitolo — 9. Carlos Bacca (7. Kevin Gameiro, 82). Antrenor: Unai Emery.
Rezerve neutilizate: 13. Beto — 3. Fernando Navarro, 5. Diogo Figueiras, 17. Denis Suarez.

Arbitru: Martin Atkinson; arbitri asistenţi: Michael Mullarkey, Stephen Child; arbitri asistenţi adiţionali: Anthony Taylor, André Marriner (toţi din Anglia); arbitru de rezervă: Pavel Kralovec (Cehia)
Delegat UEFA: Jozef Kliment (Slovacia), observator UEFA pentru arbitri: Marc Batta (Franţa)
Cartonaşe galbene: Kankava (17), Krychowiak (45 2), Kalinic (45 2), Daniel Carrico (62), Bezus (70), Bacca (74), Rotan (75), Leo Matos (83).